«Tο μέλλον της ευρωζώνης», κοινή πρόταση Μέρκελ-Ολάντ

Ε.Ε., Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ,
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση για το μέλλον της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2016. 

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα κάνουν εντός του 2016 μια κοινή πρόταση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μέχρι το τέλος του έτους...
Για τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κατάσταση είναι σαφής: ό, τι παρά τις διαφορές, η πρόοδος είναι ζωτικής σημασίας. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες προκλήσεις. Είναι κοινή μας ευθύνη να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά», είπε.

Γνωστός ως ένθερμος υποστηρικτής της αυστηρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ο Γερμανός υπουργός μίλησε στο 48ο γαλλογερμανικό Συμβούλιο για την Οικονομία και τα Δημοσιονομικά, ένα φόρουμ που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ θα κάνουν μια κοινή πρόταση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μέχρι το τέλος του έτους», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Η πρόταση αυτή είναι πιθανό να είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην επιθυμία του Ολάντ για τη δημιουργία ενός πραγματικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, μαζί με ένα ξεχωριστό κοινοβούλιο της ευρωζώνης, και την πιο επιφυλακτική θέση της Μέρκελ. Ωστόσο, αν και οι δύο ηγέτες είναι πρόθυμοι να εργαστούν από κοινού, το σχέδιο έχει σημειώσει μέχρι στιγμής μικρή πρόοδο.

Από τη δημοσίευση της έκθεσης της Πέντε Προέδρων σχετικά με την μελλοντική ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών έχει οδηγήσει σε απραξία, καθώς καμία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν έχει ακόμη τεθεί σε δράση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε προτάσεις της δικής περασμένο Φθινόπωρο, αλλά τα μέλη της ευρωζώνης διαιρέθηκαν όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής.

Οι σημαντικές διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με τις εγγυήσεις των τραπεζικών καταθέσεων, τον τελευταίο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, έχουν καθυστερήσει την πρόοδο. Πάνω σε αυτό λοιπόν το θέμα, οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να εξομαλύνουν τις διαφορές τους. «Δεν είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος στην αλληλεγγύη, αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Σαπέν, Είπε ότι «η μεγαλύτερη αλληλεγγύη θα είναι δυνατή μόνο με μικρότερους κινδύνους», και ότι ήταν σημαντικό να προχωρήσουν ταυτόχρονα και τα δύο θέματα.

Η καθιέρωση ενός συστήματος εγγύησης των καταθέσεων θα σήμαινε στην πράξη ότι οι τράπεζες σε χώρες όπως η Γερμανία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, αν προέκυπτε ανάγκη. Αλλά ο κίνδυνος στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης παραμένει πολύ μεγαλύτερος, κάτι που κάνει τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ επιφυλακτικές. .
Aline Robert/EurActiv.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου