Aισιοδοξία για μια καλή συμφωνία με την Toυρκία [Video]

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Τουρκία,
Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. 



Συμφωνήθηκε να δοθεί επαρκής χρόνος και υποστήριξη στην Ελλάδα. Στόχος η μείωση των μεταναστευτικών ροών.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ από την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής επικρατούσε αισιοδοξία για μια καλή και λειτουργική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επικρατούσε στις Βρυξέλλες. Αυτό ανέφερε κυβερνητική πηγή με αφορμή την τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνάντηση αυτή έγινε σε καλό κλίμα είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών, ενώ το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Αλ. Τσίπρας: Οι αποφάσεις να είναι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της συνθήκης της Γενεύης


Επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της συνθήκης της Γενεύης.

«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, σύμφωνα με την εφ. ΑΥΓΗ,  ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών


Συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί επαρκής χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Τέλος, οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στους συνομιλητές του τα εξής: 
  • την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή 
  • την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, 
  • την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τα κράτη μέλη και τέλος 
  • τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθεια.

Nίκος Μπέλλος/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου