Τρύφων Αλεξιάδης: «Ένα δίμηνο αρκεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων...»

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τις δηλώσεις εισοδήματος, το πλαστικό χρήμα, το αφορολόγητο, την απόσυρση και το περιουσιολόγιο...


Σημείωσε, τέλος, ότι το 2016 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής, με στόχο ένα απλό, δίκαιο και σταθερό αλλά και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα....

*****

ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ είναι αρκετός χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, επισημαίνοντας πως τα λογιστικά γραφεία μπορούν να «αντέξουν το βάρος».

Μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση, ο κ.Αλεξιάδης σημείωσε ότι οι εφαρμογές του Taxisnet για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος θα ανοίξουν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «πιθανότατα μετά την Παρασκευή θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή τους».

«Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα αναμένεται αμέσως μετά», συμπλήρωσε και τόνισε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη χρήση καρτών, αλλά και υποχρεωτικά μέτρα με γεωγραφικές και ηλικιακές εξαιρέσεις. «Θέλουμε να επεκτείνουμε με κάθε τρόπο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», πρόσθεσε και, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «είναι πατριωτικό μας καθήκον να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή».

Διαβεβαίωσε,  παράλληλα, ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές για τα ενοίκια που εισπράχθησαν το 2015. «Δεν μπορούμε να βάλουμε αναδρομικά νέους φόρους», σημείωσε σχετικά. «Δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι για το 2016 «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος στο σύμφωνο συμβίωσης, είπε ότι λύνεται το θέμα ως προς το πώς θα γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις, εξηγώντας πως οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ξεχωριστά τις δηλώσεις, δηλαδή σαν ζευγάρι».

Το θέμα της απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων θα λυθεί «πολύ άμεσα», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πως η σχετική διάταξη αναμένεται στη Βουλή ακόμη και εντός της εβδομάδας. Σχετικά με τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι, όπως είπε, ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ., ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι εφεξής θα απειλούνται με «βαρύτατες καμπάνες», συμπληρώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ό,τι αφορά το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων επισήμανε ότι δόθηκε μια «λογική λύση». Το ζήτημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά εάν επιβάλλονται δίκαιοι ή άδικοι φόροι.

Ερωτηθείς για το αφορολόγητο, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία με τους θεσμούς, αφήνοντας, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις φορολογουμένων.

Σε ό,τι αφορά την κλίμακα φορολόγησης, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως βρίσκεται υπό εξέταση αυτήν την περίοδο, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι η νέα κλίμακα «θα είναι πιο δίκαιη και αναλογική».

Αναφερόμενος στο περιουσιολόγιο, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δεν θα αποτελέσει τη βάση για την επιβολή νέας φορολογίας, αλλά ένα εργαλείο για τη φορολογική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα forologikanea.gr, ο κ. Αλεξιάδης, σχολιάζοντας το ζήτημα με το υπέρογκο μίσθωμα που καταβάλλει την τελευταία δεκαετία το Δημόσιο για το κτήριο του πάλαι ποτέ καπνεργοστασίου Κεράνης, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής, προανήγγειλε πως σχεδιάζεται η μεταφορά υπηρεσιών σε όσα κτήρια του κράτους παραμένουν ανενεργά και αναξιοποίητα. «Θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα που εδώ και δεκαετίες βάρυναν το Δημόσιο», ανέφερε.

Σημείωσε, τέλος, ότι το 2016 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής, με στόχο ένα απλό, δίκαιο και σταθερό αλλά και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, όπως δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου