Αφιερωματικό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας | Συμφωνίες συνεργασίας στον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ, ΜΜΕ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΡΩΣΙΑ,
Στις ιστορικές και μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους τόσο κ. Μπαλτάς όσο και ο κ. Πριχόντκο..


«Είναι μεγάλη χαρά για μας που σήμερα εγκαινιάζουμε και επίσημα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορία και με σχέσεις αδελφικές» τόνισε ο κ. Μπαλτάς

*****

ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ της έκθεσης των τριών αριστουργημάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π.Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ, ξεκίνησε σήμερα και επίσημα στην Αθήνα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Λίγο πριν από την παρουσίαση των εκθεμάτων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο υπέγραψαν σχετικό Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών. 
 
Στις ιστορικές και μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους τόσο κ. Μπαλτάς όσο και ο κ. Πριχόντκο. «Είναι μεγάλη χαρά για μας που σήμερα εγκαινιάζουμε και επίσημα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορία και με σχέσεις αδελφικές» τόνισε ο κ. Μπαλτάς, σημειώνοντας πως η συνεργασία αγκαλιάζει με δύο πολύ καλά επεξεργασμένα προγράμματα τόσο την παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα όσο και την παρουσία της Ελλάδας στη Ρωσία.

«Είναι ένα αφιερωματικό έτος που θέλει να τονίσει όχι μόνον του δεσμούς με το παρελθόν και τη φιλία των δύο λαών αλλά και να απαντήσει στην παρούσα κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, η Ρωσία και η γύρω περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες στον πολιτισμό, στον τουρισμό και την οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς και τη φιλία των δύο λαών, τονίζοντας πως «δεν είναι υπερβολή να πω ότι την Ελλάδα και τη Ρωσία συνδέουν δεσμοί χιλιάδων ετών, πολιτικών, θρησκευτικών, ιστορικών, πολιτιστικών». Από την αρχαιότητα ακόμη η Ελλάδα αποτελούσε πηγή επιστημονικής γνώσης για τη Ρωσία, τόνισε. 

Ο κ. Πριχόντκο χαρακτήρισε ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία τα εγκαίνια της έκθεση των τριών χρυσών αντικείμενων από τη συλλογή των Σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ. «Προσβλέπουμε ότι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας θα συμβάλλει στην πραγματική ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας και θα δώσει ώθηση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία που δεν περνάει την καλύτερη της φάση» υπογράμμισε ο κ. Πριχόντκο δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Ρωσικής κυβέρνησης.

Τη συνεργασία ΑΠΕ-ΜΠΕ και MIA Rossiya Segodnya χαιρέτισαν οι Σ. Πριχόντκο και Αρ. Μπαλτάς


Ο πρόεδρος και Γ.Δ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μ. Ψύλος με τον Γ. Δ. του Rossiya Segodnya

Τη συνεργασία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων MIA Rossiya Segodnya χαιρέτισαν, στο πλαίσιο εγκαινίων για το Αφιερωματικό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Σεργκέι Πριχόντκο και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

«Χαιρόμαστε πάρα πολύ για τη συνεργασία των δύο πρακτορείων γιατί στο επίπεδο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, τουλάχιστον, στην Ελλάδα τέτοιες σχέσεις λείπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς και εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή να δείξει έναν καινούργιο δρόμο, όχι μόνο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και στην ενημέρωση.

Με την άποψη του υπουργού Πολιτισμού συμφώνησε ο Ρώσος αντιπρόεδρος τονίζοντας ότι το κυριότερο είναι ότι έχουμε κοινούς στόχους και πως τώρα σε αυτήν την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί ο ρυθμός της συνεργασίας των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε τη βούληση για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, με έμφαση στην οικονομία, τον πολιτισμό, την παιδεία και την τεχνολογία.

Δηλώσεις Μιχάλη Ψύλου από την Αγία Πετρούπολη, για τη συμφωνία συνεργασίας του ΑΠΕ - ΜΠΕ με το Rossiya Segodnya


Θέλουμε πληροφορίες για τη Ρωσία και θέλουμε πληροφορίες για τη ρωσική στάση απέναντι στα διεθνή ζητήματα, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος. Χθες, στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Ψύλος και ο γενικός διευθυντής του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού ομίλου της Ρωσίας, του Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισελιόφ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής τηλεγραφημάτων μεταξύ των δύο πρακτορείων.

Σύμφωνα με το Σπούτνικ, οι κκ Ψύλος και Κισελιόφ αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει μια τέτοια πηγή πληροφοριών, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία, ιδίως, όπως σημείωσε ο κ. Κισελιόφ, αν ληφθεί υπόψη "η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση". Αυτό που θα θέλαμε είναι η άμεση πληροφόρηση από την Ελλάδα, και για την Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του Rossiya Segodnya.

Σε έρευνα της βρετανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων ICM, που διενεργήθηκε για το Σπούτνικ, και δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το 81% όσων ρωτήθηκαν στην Ελλάδα, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τη διεθνή πολιτική και από πηγές πέραν των δυτικών μέσων, σημειώνεται στο άρθρο του Sputnik.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου