ΓΚΕΡΑΛΝΤ ΚΝΑΟΥΣ: ‘’ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ’’

Προσφυγικό, Γκέραλντ Κνάους, Ελλάδα, Ε.Ε.,
Ο Γκέραλντ Κνάους βρέθηκε στην Αθήνα ως ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης για το Μεταναστευτικό η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο (05/03/2016) από Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ...


Επίσης χαρακτήρισε ως «βαθύ» και «πολύ ανησυχητικό» το ρήγμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία της Αυστρίας και των Βαλκανικών χωρών...
*****

ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΣΕ, μεταξύ άλλων για το μείζον θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο Γκέραλντ Κνάους, άτυπος σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

«Αν η Ελλάδα, η οποία περνά εδώ και χρόνια μια τεράστια κρίση, αποσταθεροποιηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που δέχεται, τότε θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αυστριακός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού think tank «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας», Γκέραλντ Κνάους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ πως: «Οι προσδοκίες από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι μεγάλες», καθώς «εκείνο το οποίο με βεβαιότητα δεν θα μπορέσει να κάνει, είναι να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων».

Για τον ίδιον, πάντως, η ευθεία σύνδεση του προσφυγικού προβλήματος με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ήταν «ένας πολύ αδέξιος χειρισμός και δεν θα λειτουργούσε βραχυπρόθεσμα». Εκτιμά πως αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη φήμη της ως αξιόπιστος εταίρος, θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης ενός μεγάλου προβλήματος.

Ο Κνάους βρέθηκε στην Αθήνα ως ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης για το Μεταναστευτικό η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο (05/03/2016) από Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Είπε και κάτι άλλο αρκετά ενδιαφέρον – με δεδομένες και τις πολιτικές εξελίξεις – ο σύμβουλος της Μέρκελ. Πως: «Η Γερμανία και ένας “συνασπισμός προθύμων” χωρών, θα πρέπει να δέχονται απευθείας πρόσφυγες από την Τουρκία». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο από κοινού με την Ελλάδα, διότι στη θάλασσα δεν μπορούν να ελεγχθούν πουθενά στον κόσμο χωρίς τη συνεργασία γειτονικών χωρών και να δοθεί βίζα στους Τούρκους από την ΕΕ. Όλες αυτές οι ιδέες μας, υιοθετήθηκαν από την κ. Μέρκελ, η οποία υπεραμύνεται αυτής της στρατηγικής παντού».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ
ως «βαθύ» και «πολύ ανησυχητικό» το ρήγμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία της Αυστρίας και των Βαλκανικών χωρών. Όπως επίσης, χαρακτήρισε ως «ακραία ανεύθυνες» τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό hotspot. Η κρίση αυτή, θα ξεπεραστεί μόνον όταν η Βιέννη αποφασίσει να συνεργαστεί, και μόνον όταν γίνεται κατανοητό ότι «όποιος θέλει μία λύση, αυτή είναι δυνατό η μόνον με την Ελλάδα. Πρέπει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, όχι να της επιτίθεται, είτε να μην την προσκαλεί και να μεγαλώνει έτσι τις δυσκολίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου