ΙΣΧΥΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Προσφυγικό, Ε.Ε.,
Η άφιξη της Άγκελα Μέρκελ σήμερα στο Παρίσι είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνεται στη μεγάλη «μάχη» της Δευτέρας, στο Συμβούλιο Κορυφής για το προσφυγικό.

 
Για τους Γάλλους ειδικότερα η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένδειξη της δύσκολης θέσης, στην οποία έχει περιέλθει η καγκελάριος, αλλά και την θέλησή της να εξασφαλίσει ένα ενωμένο μέτωπο με τον Ολάντ. 

 ****

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στο Παρίσι, Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισαν το ρόλο της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας ΝΑΤΟ-FRONTEX στο Αιγαίο.

Η άφιξη της Άγκελα Μέρκελ σήμερα στο Παρίσι είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνεται στη μεγάλη «μάχη» της Δευτέρας, στο Συμβούλιο Κορυφής για το προσφυγικό. Για τους Γάλλους ειδικότερα η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένδειξη της δύσκολης θέσης, στην οποία έχει περιέλθει η καγκελάριος, αλλά και την θέλησή της να εξασφαλίσει ένα ενωμένο μέτωπο με τον Ολάντ. Με άλλα λόγια την επιθυμία της να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά τις αρνητικές δηλώσεις για την πολιτική της από τον πρωθυπουργό Βαλς, σε μια εποχή που έχει χάσει το πάνω χέρι με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η βοήθεια στην Ελλάδα, η συνεργασία με την Τουρκία και η επάνοδος της τάξης στη ζώνη Σέγκεν ήταν ο τριπλός στόχος των συζητήσεων. Η συζήτηση για το προσφυγικό θα συνεχισθεί το απόγευμα μετά το γεύμα Μέρκελ-Ολάντ. Με την ευκαιρία όμως της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες σήμερα το μεσημέρι, δήλωσαν ότι και για τους δύο «η απάντηση στο προσφυγικό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».

Επανέλαβαν το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων, υπογράμμισαν την υποχρέωση της Τουρκίας για επανεισδοχή στη χώρα των οικονομικών μεταναστών ύστερα από τη διαλογή που θα γίνεται στα ελληνικά hotspot, τονίζοντας επιπλέον την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία τους. Ειδική αναφορά έγινε επίσης στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την FRONTEX στο Αιγαίο. «Υποχρέωση της Τουρκίας είναι να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Φρ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι ένα γαλλικό πλοίο θα συμμετέχει στην αποστολή.

«Η συνομιλία με τον Πούτιν ήταν χρήσιμη»

Μέρκελ και Ολάντ θέλησαν να παρουσιάσουν ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο για τη συριακή κρίση, με τη συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν, του Ρέντσι και του Κάμερον. Οι τέσσερεις ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν στον ρώσο πρόεδρο την κοινή θέλησή τους για διάρκεια στην κατάπαυση πυρός καθώς και άμεση παύση των βομβαρδισμών κατά της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και του άμαχου πληθυσμού. Με το θέμα της τηλεδιάσκεψης ξεκίνησαν άλλωστε την κοινή συνέντευξη τύπου οι δύο ηγέτες.

«Η συνομιλία με τον Πούτιν ήταν χρήσιμη» δήλωσε επίσης ο πρόεδρος Ολάντ. Εξήγησε ότι ήταν όλοι σύμφωνοι για το σεβασμό της κατάπαυσης πυρός με στόχο τη διάρκεια. Συμφώνησαν επίσης να δοθεί ένα τέλος στους βομβαρδισμούς, κατά της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαλεπίου να οργανωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ για μια πολιτική λύση.

«Κάθε άλλη πρωτοβουλία θα σημαίνει παραβίαση των συμφωνηθέντων» δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.  «Είναι κοινή ευθύνημ όλων μας να δοθεί λύση στην συριακή κρίση» πρόσθεσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος. 
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι /DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου