ΣΥΜΦΩΝΙΑ; Ποια συμφωνία; “Δουλεύουν” εντατικά οι Τούρκοι, αυξημένες οι προσφυγικές ροές!

Πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι από τον νησί της Λέσβου φτάνουν στο λιμάνι της Ελευσίνας με το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά...

Άφιξη 1433 μεταναστών στο λιμάνι της Ελευσίνας, σήμερα 21/3/2016! 
ΤΟ «φράγμα» των 50.000 προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά σήμερα στην ελληνική επικράτεια με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. 

Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας. 

Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη. 

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο). 

Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766). 

Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα. 

Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.


Γιώργος Κυρίτσης: Δεν «τρέχει» ομαλά η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό...




«Οι ρυθμοί των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν να τρέξει ομαλά η συμφωνία» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε άγνοια για κομμάτια της συμφωνίας όπως για παράδειγμα για το αν 66 χιλιάδες πρόσφυγες από όσους βρίσκονται στην Ελλάδα πριν τη συμφωνία θα εγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ απευθείας από την Ελλάδα.

Σημείωσε πως η διαδικασία για την αίτηση ασύλου είναι εξατομικευμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου