Προελαύνει προς τη Μοσούλη ο ιρακινός στρατός


Το πρώτο βήμα για την ανακατάληψη της Μοσούλης έκαναν οι ιρακινές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φατάχ», ο στρατός του Ιράκ πέρασε στην αντεπίθεση με ορμητήριο την επαρχία Νιβενέχ στα βόρεια.

Τελικό στόχο αποτελεί η ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης, την οποία έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

Ως βάση του, ο ιρακινός στρατός χρησιμοποιεί την περιοχή του Μαχμούρ, 60 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, μαζί με αμερικανικά και κουρδικά στρατεύματα.

Εκεί έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, για να γλυτώσουν από την φονική μανία των φανατικών ισλαμιστών.

«Μας βασάνισαν οι τζιχαντιστές και ζούσαμε σαν φυλακισμένοι. Διψούσαμε και πεινούσαμε συνέχεια. Φοβόμασταν, μέχρι και που φύγαμε μας πυροβολούσαν, μας κυνήγησαν, μας βομβάρδισαν τα σπίτια, μας ακολούθησαν όταν φύγαμε και πυροβολούσαν εναντίον μας», λέει μια γυναίκα στην κάμερα του euronews.

Οι αρχές έχουν ζητήσει τη βοήθεια του ΟΗΕ για την προσφορά στέγασης και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Από το Μαχμούρ, ο απεσταλμένος του euronews Μοχάμεντ Σαϊκιμπραήμ μεταδίδει:

«Από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Εν μέσω ελλείψεων σε τροφή και φάρμακα, το Ιράκ απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να δράση γρήγορα, στέλνοντας βοήθεια που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι για την επιβίωσή τους».
Πάνος Κιτσικόπουλος/euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου