Μέχρι το φθινόπωρο ξεπουλιέται και το Ελληνικό

Η κυβέρνηση έχει βγάλει στο σφυρί τη χώρα και πουλάει ένα προς ένα τα ιμάτια της, με προτεραιότητα τα “φιλέτα” των δημοσιών επιχειρήσεων και των ακινήτων...


ΠΡΟΣΦΑΤΑ η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μέγα σκανδάλου της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, ξεπούλησε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά fund, τα οποία τώρα διεκδικούν να διαχειρισθούν με το άλλο χέρι τους τα “κόκκινα δάνεια”, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών περιουσιών της χώρας, ενώ όλη η δημόσια περιουσία, κάθε μορφής, θα περάσει, προς υποθήκευση, διαχείριση και εκποίηση σε ένα υπερταμείο, το οποίο θα συνδιαχειρίζονται ξένοι τροϊκανοί εγκάθετοι.

Στην κατεύθυνση αυτή της γενικής εκποίησης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγγειλε την προθεσμία ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με την ίδια ευκολία που θα εκποιούσε ένα αγροτεμάχιο του.

Ο κατά τ' άλλα επικεφαλής της αντιπολίτευσης των “53”, τρομάρα του και τρομάρα τους, δήλωσε προκλητικότατα ότι "η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία ύψους πολλών εκατοντάδων ευρώ για την παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού μέχρι το φθινόπωρο".

Η συμφωνία του ευτελούς τιμήματος 915 εκατ. € αφορά την Lamda Development, την κινεζική Fosun και εταιρία με έδρα το Abu Dhabi

Ωστόσο, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρειάζονται αρκετά ακόμη βήματα, όπως η έγκριση τουχωροταξικού σχεδίου και η χορήγηση άδειας καζίνο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία. 

«Θεωρώ ότι όλα αυτά που λέμε και τις συζητήσεις με τον επενδυτή πρέπει να έχουμε τελειώσει μέχρι το φθινόπωρο. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος που είναι αρκετά κοντά και μπορούμε να τον κάνουμε» δήλωσε ο Τσακαλώτος στη Βουλή. 

Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει την είσπραξη 345 εκατ. € ως πρώτη δόση από τη συναλλαγή για φέτος, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Πολιτικοί και κινηματικοί κύκλοι τόνιζαν, όμως, στην Iskra, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κυβέρνηση, με τα μνημονιακά συνεταιράκια του, μπορεί να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί και με τη λαϊκή πίεση να αλλάξουν πολλά στο σημερινό καταθλιπτικό μνημονιακό σκηνικό.


Το ιστορικό της σύμβασης


Η σύμβαση για το έργο-μαμούθ της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό υπογράφει το Νοέμβριο του 2014 μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της αναδόχου εταιρείας Lamda Development, συμφερόντων Λάτση 

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης «στο τίμημα των € 915 εκ. προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους € 1,2 δισ. που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρεία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών. Μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή». 

Στην τότε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή έλεγε μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας». 

Η ανάπλαση του Ελληνικού, κατά το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί το μεγαλύτερο σύγχρονο ιδιωτικό αναπτυξιακό έργο στην Ελλάδα, το συνολικό ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 8 δισ. € και σύμφωνα με πρόσφατη επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ θα συμβάλλει κατά 2% στον ΑΕΠ και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου