Βρετανία: Φουντώνουν οι φωνές υπέρ του Brexit μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, εκτίμησε ότι η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη εάν ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ, διότι θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης.


ΟΙ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ επιθέσεις στις Βρυξέλλες δίδουν τροφή στους υποστηρικτές του Brexit. Υποστηρίζουν ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων της Ένωσης απέναντι στους μετανάστες είναι αυτή που τελικά ευθύνεται για το νέο μακελειό στις Βρυξέλλες. Εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν Βέλγοι πολίτες. 

Ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, εκτίμησε ότι "η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη εάν ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ, διότι θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης". Η άποψη του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή του Βρετανού Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι σε έναν όλο και περισσότερο ασταθή κόσμο, η Βρετανία θα βρισκόταν σε ασθενέστερη θέση εάν αποχωρούσε από την ΕΕ.

Σε αντιδιαστολή, ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, αρχηγός του MI6 από το 1999 μέχρι το 2004, δηλώνει ότι "η έξοδος της χώρας από την ΕΕ όχι μόνο δεν θα βλάψει σημαντικά την εθνική ασφάλεια, αλλά αντίθετα μπορεί να την ωφελήσει|.

«Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι ενθουσιώδης ευρωπαϊστής ή όχι, η αλήθεια για το Brexit από την άποψη της εθνικής ασφάλειας είναι ότι το κόστος για τη Βρετανία θα είναι χαμηλό», γράφει στο περιοδικό Prospect.

«Το Brexit θα φέρει δύο σημαντικά οφέλη στον τομέα της ασφάλειας: την ικανότητα να ξεφορτωθούμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακόμη πιο σημαντικό, μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ντίερλαβ θεωρεί ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δυσαρεστηθούν από μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεωρεί ότι η σχέση με την Ουάσινγκτον θα αποκατασταθεί".

Μάλιστα εκτιμά ότι αυτός που θα χάσει από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Λονδίνο έχει ηγετική θέση στους κόλπους της ΕΕ στον τομέα των Πληροφοριών και της Ασφάλειας. «Η Ευρώπη θα είναι εν δυνάμει ο χαμένος στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Αλλά εάν υπάρξει Brexit, είναι βέβαιο ότι η Βρετανία θα έχει τη μεγαλοθυμία να μην υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να πληρώσουν το κόστος», γράφει.

EurActiv

Brexit, Ε.Ε., Μεγάλη Βρετανία, Τρομοκρατία,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.