Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ''OΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ'' [Video]

Δημ. Κουτσούμπας, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών,
o Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ «για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους Ελληνες που υποφέρουν»...



Εξέφρασε ακόμα την πλήρη αντίθεσή του με την παρουσία της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αιγαίο λέγοντας «το ΝΑΤΟ προσκλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τη Ρωσία και το κουρδικό ζήτημα»,

****

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ που έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το Προσφυγικό.


Η σύσκεψη συνεχίστηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων για να συμφωνηθεί η έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία, όσον αφορά αυτό το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού στη χώρα μας, δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις μας από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα.

Ως ΚΚΕ, καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος και μέσα στη σύσκεψη που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και πως θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πως θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω απ' αυτή την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια, τα αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων, διότι δεν αντιμετωπίζουν ακριβώς τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση ή μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουμε απ' τον εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών στην πατρίδα μας που τις πληρώνει τελικά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, η ίδια η χώρα.

Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ΕΕ με τις αποφάσεις της, τις καταθέσαμε στον ΠτΔ, στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, τις έχετε πάρει κι εσείς, τα ΜΜΕ αναλυτικά, οπότε δεν θα σταθώ σε αυτό.

Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά τελείωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης, συνεχίζεται η συζήτηση με τους υπόλοιπους οι οποίοι συμφωνούν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων και εκτιμήσεων απ' τη μεριά της Προεδρίας και αυτό το κείμενο επεξεργάζονται τώρα, που θα δοθεί στη δημοσιότητα φαντάζομαι τις επόμενες μία - δύο ώρες, όσο χρειαστεί να πάρει αυτή η συζήτηση. Δεν υπήρχε άλλος ουσιαστικός λόγος παραμονής εκεί του ΚΚΕ και απ' αυτή την άποψη τελείωσε αυτή η διαδικασία, όσον αφορά εμάς».

Όσον αφορά την Τουρκία, πήρατε κάποιες διαβεβαιώσεις, διασφαλίσεις ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και με αφορμή και το ρόλο του ΝΑΤΟ;

«Δεν μπορεί κανείς να δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις, ούτε καν ο κύριος πρωθυπουργός. Όλα αυτά είναι ευχολόγια, είναι τι θα θέλανε να γίνει. Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ που έγινε με πρόσκληση ουσιαστικά της τούρκικης κυβέρνησης στον ανταγωνισμό της και στα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή με τη Ρωσία και στη Βόρεια Συρία με τους Κούρδους κ.λπ. οδηγούν στην έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και βεβαίως ανοίγουν το δρόμο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πάγιος στόχος αυτός όπως ξέρουμε όλοι της τούρκικης πολιτικής, και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου. Αυτές τις λίγες μέρες που το ΝΑΤΟ έχει έρθει και έχει εμπλακεί έχουμε ήδη δει τα πρώτα δείγματα κι απ' αυτή την άποψη ανησυχούμε ότι αυτά θα γενικευτούν. Μία είναι η λύση σ' αυτό ως πρόταση του ΚΚΕ. Να πάρει η κυβέρνηση την υπογραφή της πίσω απ' την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την εμπλοκή του και σ' αυτό το ζήτημα, γιατί είναι πρόφαση το προσφυγικό. Η ουσία ξαναλέω, βρίσκεται σε εμπλοκή και της Ελλάδας και άλλων χωρών σε νέες επεμβάσεις, σε πολέμους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής».

Συζητήσατε άλλο θέμα πέραν του προσφυγικού;

«Όχι δεν συζητήθηκε άλλο θέμα».

Στα πολιτικά και στις εξελίξεις γιατί τέθηκαν και ζητήματα περί οικουμενικής...

«Δεν συζητήθηκαν τέτοια ζητήματα. Ε, η πάγια τακτική του κ. Λεβέντη είναι ανά μία πρόταση να πετάει και μία οικουμενική, τώρα αυτό είναι γνωστό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου