Φιντέλ Κάστρο: Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των ΗΠΑ! (vid)

Φιντέλ Κάστρο, Κούβα, ΗΠΑ,

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ από την πολιτική προσέγγισης Ουάσινγκτον – Αβάνας λαμβάνει ο Φιντέλ Κάστρο, μια εβδομάδα μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα.

Μέσω ανοιχτής επιστολής 1.500 λέξεων, στην εφημερίδα CUBADEBATE, ο ιστορικός ηγέτης της χώρας χαρακτήρισε «σιροπιασμένα λόγια» την ρητορική συμφιλίωσης του αμερικανού προέδρου.

«Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα με όσα είπε», υποστηρίζει ο Φιντέλ Κάστρο, καταλήγοντας ότι «η Κούβα δεν έχει ανάγκη από τα δώρα της αυτοκρατορίας».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος παρέλαβε την εξουσία από τον αδελφό του πριν από μια δεκαετία.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την κουβανική τηλεόραση, ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της άρσης του εμπάργκο προς την Κούβα ενώ κάλεσε την Αβάνα «να θάψει το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου».

Στην επιστολή του, ο 89χρονος Φιντέλ Κάστρο, υπενθυμίζει πολλές από τις εστίες αντιπαράθεσης, που χώριζαν και εξακολουθούν να χωρίζουν τις δυο πλευρές.

«Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της ευγενικής και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα και τα δικαιώματα, τον κεκτημένο πνευματικό πλούτο που έχει επιτευχθεί χάρη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού», προειδοποίησε ο «πατέρας» της κουβανικής επανάστασης.



Κώστας Τσέλλος/Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου