ΣΗΜΕΡΑ. η επικαιρότητα της ημέρας, 30 Απριλίου, 2016....

Η καταγραφή των κυριότερων ειδήσεων της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από την ιστοσελίδα "Σαν Σήμερα"….

Ελλάδα

  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ το αεροσκάφος  Empraer-209 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα την αποστολή της ελληνικής πολιτείας με το Άγιο Φως. Η υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Αμέσως μετά το Άγιο Φως αναχώρησε με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 17 προορισμούς, σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

  • Aπό 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό), με συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00), όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

  • Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο θα μείνει την Κυριακή του Πάσχα η πρωτεύουσα λόγω των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο φορολογικό και ασφαλιστικό.

  • Η λύση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνέντευξή του σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε κλίμα αλληλοκατανόησης και ότι έχει καταγραφεί πρόοδος». Ωστόσο, τονίζει ότι οι περισσότερες δυσκολίες στις συνομιλίες «εστιάζονται στο περιουσιακό και σε ζητήματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία».

  • Νύχτα τρόμου έζησε την Παρασκευή γνωστή αισθητικός, όταν τρεις άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας όπλα εισέβαλλαν στο σπίτι της στη Βάρη. Οι δράστες ακινητοποίησαν την ίδια και τον σύζυγό της, πήραν χρήματα και κοσμήματα που υπήρχαν στο σπίτι, ενώ σήκωσαν και το χρηματοκιβώτιο. Όταν ο σύζυγός της προσπάθησε να αφοπλίσει τον έναν από τους δράστες, ένας άλλος τον χτύπησε στο κεφάλι και τον άφησε αναίσθητο.

Κόσμος

  • Εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι που διαδήλωναν από το πρωί κατά του πολιτικού αδιεξόδου στο Ιράκ, μπήκαν εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές αντιδρούν μετά τη νέα αποτυχία της Βουλής να δώσει το πράσινο φως για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών προτεινόμενη από την πρωθυπουργό Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι. Χρήση δακρυγόνων από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

  • Mια ηλικιωμένη και τέσσερα από τα εγγόνια της σκοτώθηκαν στις πλημμύρες που πλήττουν το Τέξας.  Τα θύματα κατάφεραν να βγουν από σπίτι που είχε πλημμυρίσει έως τη στέγη του. Ωστόσο παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους λάσπης.

  • Σε σε ποινή κάθειρξης 100 ετών στο Κολοράντο μια γυναίκα η οποία τον Μάρτιο του 2015 είχε ξεριζώσει ένα βρέφος από τη μήτρα της μητέρας του που βρισκόταν στον έβδομο μήνα κύησης.

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των ιταλικών αρχών για τον εντοπισμό 84 προσφύγων που αγνοούνται, καθώς η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε εν μέσω θαλασσοταραχής στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιταλικό εμπορικό πλοίο διέσωσε 26 πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα.

  • Η οργάνωση AQAP, σκέλος Αλ Κάιντα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη, επιβεβαίωσε το Μ.Σάββατο ότι έχει αποχωρήσει από το λιμάνι Μακάλα στη νότια ακτή της χώρας, μία εβδομάδα μετά την έναρξη επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων από τα Εμιράτα, για την ανακατάληψη της.

Οικονομία

  • Προειδοποίηση ότι η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στον Independent δείχνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα κριθεί στο νήμα.

  • Συμφωνία για το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των «κόκκινων» δανείων, η οποία καλύπτει το 94% του συνόλου των στεγαστικών α' κατοικίας έχει επιτευχθεί με τους θεσμούς, βάσει πηγών του υπουργείου Οικονομίας. Καλύπτονται μέχρι το 2018 όλα τα δάνεια (όχι μόνο τα στεγαστικά) που έχουν διασφάλιση σε α' κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ. Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας, τι προβλέπεται για όσους τα δάνεια τους θα τα αγοράσουν funds και τι για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων..

  • Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία έχει οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αθλητισμός

  • Με «τριάρα» πέρασε η Γουέστ Χαμ από την έδρα της Γουέστ Μπρομ, για την 36η αγωνισττική της Premier League. Η Εβερτον νίκησε 2-1 την Μπόρνμουθ, ενώ η Νιουκάστλ επικράτησε με 1-0 της Κρίσταλ Πάλας και παρέμεινε στη «μάχη» για τη σωτηρία.

  • Έστω και για λίγο, καθώς έχει ένα ματς περισσότερο, η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας του ισπανικού πρωταθλήματος, αφού πέρασε νικηφόρα με 1-0 από την έδρα της Σοσιεδάδ για την 36η αγωνιστική. Το γκολ σημείσε ο Γκάρεθ Μπέιλ στο 80΄.

  • Χάλασε το «πάρτι» στο «Allianz Arena», καθώς η Μπάγερν δεν κατάφερε να νικήσει την Γκλάνταμπαχ. Έμεινε στο 1-1 για την 32η αγωνιστική της μπουντεσλίγκα κι έτσι ενώ τα πάντα ήταν έτοιμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, θα πρέπει οι Βαυαροί να περιμένουν λίγο ακόμη. Την ίδια στιγμή η Ντόρτμουντ έριξε «πεντάρα» στην Βόλφσμπουργκ (5-1) και η Σάλκε πέρασε νικηφόρα 3-1 από το Ανόβερο, ενώ η εκτός έδρας και με ανατροπή νίκη (2-1) της Άιντραχτ επί της Ντάρμστατ, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη σωτηρία της από τον υποβιβασμό.
sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου