Στο 8% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, καταγράφει πλέον χαώδεις διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό της μεταστροφής του κόσμου, έξι μήνες μόλις μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 


ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ, η διαφορά της ΝΔ έναντι του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου φτάνει τις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι σε σχέση με ένα μήνα πριν περίπου η διαφορά από το 6,5% εκτινάχθηκε στο 8%, εξαιτίας κυρίως του προσφυγικού που προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και οι πολίτες χρεώνουν κακούς χειρισμούς σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο με 24,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 16,5%. Στην τρίτη θέση ισοψηφεί το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,5%, ενώ εκτός “δημοσκοπικής Βουλής” μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ποτάμι με 2,5% έκαστο. Το 4% των ψηφοφόρων συγκεντρώνουν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και η Ένωση Κεντρώων. Οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες (50,5%) προβλέπουν πως στις επόμενες εκλογές πρώτη θα αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που μόλις το 20,5% εκτιμά ότι από την επόμενη κάλπη θα βγει νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα είναι η αίσθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τη Διαφθορά στη Βουλή (το 23% θεωρεί ότι κέρδισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 16% ο πρωθυπουργός) και η αποδοκιμασία των χειρισμών της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Το 66% θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την κυβέρνηση είναι λανθασμένη (το 48% διαφωνεί απόλυτα και το 18% μάλλον διαφωνεί) και μόλις το 20% την επικροτεί (8% συμφωνεί απόλυτα με αυτή και 12% μάλλον συμφωνεί). Το 47% θεωρεί ότι η παρουσία προσφύγων στην Ελλάδα αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στη χώρα, ενώ το 43% όχι. 

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης, καθώς το 50,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ, ενώ το 20,5% εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάλογο πνεύμα και ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το 31,5% επιθυμεί κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 25% κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία και το 36% επιθυμεί άλλη εξέλιξη. 

Η Ν.Δ. παρουσιάζει αυξημένη συσπείρωση (81%), ενώ αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει μια αίσθηση αποσυσπείρωσης με το σχετικό ποσοστό να είναι μόλις 43%. Το 31,5% των ερωτηθέντων φαίνεται να προτιμά μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ίδια ώρα που 1 στους 4 επιθυμεί μία κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα, δυσαρεστημένο είναι το 87,5%, μια εικόνα που δεν αλλάζει ούτε στην δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όπου περισσότεροι από 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική. 

Πιο συγκεκριμένα, με την κυβερνητική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν συμφωνεί το 64% (πριν από ένα μήνα οι δυσαρεστημένοι για αυτό το ζήτημα δεν ξεπερνούσαν το 53%). Παράλληλα, το 71% των Ελλήνων προβλέπει πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες! 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερώτηση σχετικά με την συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την Δικαιοσύνη. 

Σχεδόν οι μισοί δεν την παρακολούθησαν καν, ενώ από όσους… ξενύχτησαν με Βουλή το 23% απαντά πως τις εντυπώσεις κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει το 16%. Το 15,5% επιλέγει “άλλον”, ωστόσο καθαρός νικητής με το εμφατικό 45,5% είναι ο… “κανείς”!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου