Η ευρωπαϊκή λιτότητα στο ελληνικό τραπέζι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Σπύρος Σουρμελίδης,
Το ενδεχόμενο λοιπόν μιας ΕΕ πολλών επιπέδων η ταχυτήτων είναι πια στο τραπέζι και αυτό γιατί οι ισχυροί της ΕΕ δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την καταστροφική συνταγή της λιτότητας που εμποδίζει την ανάπτυξη...

 
 του Σπύρου Σουρμελίδη, δημοσιογράφου

Η δραματική αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, πρωτίστως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναδεικνύει τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να είναι βιώσιμη η πορεία της ελληνικής οικονομίας (σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο), οι ευρωπαίοι (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) διαφωνούν με το ΔΝΤ, κυρίως σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της Ελλάδας, ώστε το 2018 και τα επόμενα χρόνια, ο ελληνικός προϋπολογισμός να μπορεί να πληρώνει τις υψηλές δόσεις δανείων.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει, άμεσα, όλα τα μέτρα που προβλέπει η Συμφωνία, ώστε να μην υπάρχουν δυσκολίες και τριβές τα επόμενα δυο —τρία χρόνια. Ζητά συγχρόνως να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι ευρωπαίοι συμφωνούν με τα μέτρα, δεν θέλουν όμως να προχωρήσουν στην αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να είναι βιώσιμο, ιδίως μετά το 2022. Πρακτικά θα μπορούσε αυτό να γίνει αν αποδεχότανε να μην κερδίζουν από την πληρωμή των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα δηλαδή να πληρώνει το πραγματικό κόστος που πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πάρει τα ελληνικά ομόλογα από τους διεθνείς πιστωτές. Κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Συμφωνία του Ιουλίου 2015, ως μία πιθανότητα, την οποία όμως προς το παρόν αρνούνται οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας. Θέλουν το 100% της αξίας των ομολόγων, αν και πλήρωσαν λιγότερο για να τα αγοράσουν.

Τις επόμενες μέρες αυτός ο γρίφος που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να λυθεί είτε με την σύμφωνη γνώμη όλων για όλα (δηλαδή και μέτρα και αναδιάρθρωση χρέους), είτε με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η ουσία της αντιπαράθεσης όμως βρίσκεται στην εμμονή των δανειστών σε μέτρα λιτότητας. Η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε για μία ακόμα φορά τους λάθους υπολογισμούς (αριθμητικούς και πολιτικούς) του ΔΝΤ σε ότι αφορά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ύφεση της οικονομίας. Συγχρόνως και οι ευρωπαίοι αν και αναγνωρίζουν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2022, επιμένουν στην εφαρμογή μέτρων που ανακυκλώνουν την κρίση.

Όλοι επιμένουν στο λάθος. Είναι αυτό η μεγαλύτερη απόδειξη της αδιέξοδης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Ο πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε στην Αθήνα, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. «Είμαστε ικανοποιημένοι που τελειώσαμε με τα μέτρα προσαρμογής της οικονομίας, όμως είμαστε φτωχότεροι, η ανεργία αυξήθηκε, περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο και το χρέος….αυξήθηκε από το 97% στο 130% του ΑΕΠ». Είναι μια εξαιρετική περιγραφή, των αποτελεσμάτων των Μνημονίων που έχουν επιβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες, στο που οδηγεί η πολιτική της λιτότητας του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Την ίδια ώρα ο γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ μιλάει ότι είναι αναγκαία μια πιο ευέλικτη Ευρώπη, η ιταλική κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο της δημιουργίας ομόκεντρων κύκλων μέσα στην Ευρώπη, ενώ πλησιάζει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Το ενδεχόμενο λοιπόν μιας ΕΕ πολλών επιπέδων η ταχυτήτων είναι πια στο τραπέζι.

Όλα αυτά γιατί οι ισχυροί της ΕΕ δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την καταστροφική συνταγή της λιτότητας που εμποδίζει την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου