Πρόοδο της Τουρκίας στο προσφυγικό με... αστερίσκους διαπίστωσε η Κομισιόν!

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Τουρκία,
Η Κομισιόν διαπιστώνει προόδους της Τουρκίας στην πρώτη της έκθεση για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό. Την ίδια ώρα δεν κρύβει στους δισταγμούς της στο θέμα της τουρκικής βίζας... 


Η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο της Τουρκίας στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Όπως διαπίστωσε στην πρώτη της έκθεση αξιολόγησης για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο διάστημα των περασμένων τριών εβδομάδων η παράτυπη μετανάστευση υποχώρησε αισθητά, ανακοίνωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Όπως επισήμανε, στο διάστημα των τριών εβδομάδων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας, που προβλέπει επιστροφή από την Ελλάδα στην Τουρκία των προσφύγων που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα, κατέφθασαν στην Ελλάδα 26.878 πρόσφυγες και μετανάστες. Αντιθέτως, εντός των τριών εβδομάδων ισχύος της συμφωνίας ο αντίστοιχος αριθμός περιορίστηκε σε 5.847. Πάντως, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο περιορισμός των προσφυγικών ροών πρέπει να συνδυάζεται με τη δημιουργία νόμιμων οδών εισόδου στην ΕΕ.

Παρά τον έπαινο των Βρυξελλών για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα, η Κομισιόν χαρακτήρισε απαραίτητο να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να έχει μακροπρόθεσμη επιτυχία η συμφωνία. Οι Βρυξέλλες παρέπεμψαν στη διαδικασία επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο πεδίο θα πρέπει η Άγκυρα «να διασφαλίσει ότι αυτοί που χρήζουν διεθνούς προστασίας» να τη λαμβάνουν.

Δισταγμοί στο θέμα της βίζας


Εμφανώς διστακτική εμφανίζεται η Κομισιόν στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στη ζώνη του Σένγκεν. Παρά τα επιτακτικά αιτήματα της Τουρκίας για κατάργηση των σχετικών περιορισμών έως το τέλος Ιουνίου ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή της συμφωνία για το προσφυγικό εκ μέρους της Άγκυρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρεί ότι δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κάλεσε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει έως το τέλος Απριλίου το σύνολο των 72 προϋποθέσεων που απαιτούνται για την κατάργηση της βίζας προκειμένου να είναι σε θέση (σ.σ. η Κομισιόν) να υποβάλει στις 4 Μαΐου μία πρόταση για την αποδέσμευση από το καθήκον της βίζας.

Παρά τις χθεσινές επισημάνσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η χώρα του έχει ανταποκριθεί ήδη στους απαιτούμενους όρους, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Τουρκία υστερεί ακόμη σε ό,τι αφορά την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στην χορήγηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας της για τους πρόσφυγες, στο ζήτημα της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών της ΕΕ που ταξιδεύουν στην Τουρκία, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στο πεδίο του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο τούρκος πρωθυπουργός εξήρε μεταξύ άλλων τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο παρουσιάζει πρώτες επιτυχίες, με τον αριθμό των προσφύγων που αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα να έχει «μειωθεί αισθητά», όπως είπε.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης αξιολόγησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας η Κομισιόν αναγνώρισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση υλοποίησης της δέσμευσής της να δέχεται με νόμιμο τρόπο ένα σύρο πρόσφυγα για κάθε σύρο πρόσφυγα που απελαύνεται από την Ελλάδα στην Τουρκία. Όπως παραδέχθηκε, ακόμη εκκρεμεί η συγκατάθεση από τις χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου