Μέρκελ - Λαγκάρντ: Πάγιες θέσεις αλλά και «παραθυράκι» για το χρέος!

Στη σκιά του θορύβου που προκλήθηκε με τη διαρροή των συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε σήμερα στο Βερολίνο την Άγκελα Μέρκελ για την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. 
 

ΣΤΗ συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τους επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων διεθνών οικονομικών οργανισμών (του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας, όπως είπαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε Αγκ. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ.

'Αγκελα Μέρκελ: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τις πάγιες γερμανικές θέσεις όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα: «Θέλουμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εξάλλου εμπλέκεται και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να ολοκληρωθούν γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις και αυτό απαιτεί τη συνδρομή και των τριών θεσμών (…) ή πιο σωστά των τεσσάρων θεσμών». (…) «Φυσικά όμως θα πρέπει να βγαίνουν οι εξισώσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το «ΟΧΙ» σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν συνιστά «γερμανική απαίτηση», αλλά «κατά τη δική μας ανάγνωση απλά δεν επιτρέπεται νομικά εντός της ευρωζώνης. Στις αποφάσεις του περασμένου έτους όμως ανοίξαμε κάποιες δυνατότητες και τώρα θα πρέπει καταρχήν να επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να ζητήσουμε να υλοποιηθεί πλήρως», είπε η καγκελάριος, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα «παραθυράκι» για ενδεχόμενη ελάφρυνση, χωρίς όμως να προσδιορίζει ούτε τον ακριβή τρόπο αλλά ούτε και τον ακριβή χρόνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως ότι είναι διατεθειμένη να το πράξει (σσ. να υλοποιήσει το πρόγραμμα) και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν τώρα οι συζητήσεις και να υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα ‘συνετό' δρόμο, αλλά δυστυχώς δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της διαδρομής», εκτίμησε η Αγκ. Μέρκελ.

Κριστίν Λαγκάρντ: Συμμετοχή υπό προϋποθέσεις


«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε», είπε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, «εκεί που θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, για να μπορεί να αναπτύσσεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της. Αυτοί είναι οι ξεκάθαροι στόχοι».

Χαίρομαι που οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ανησυχούν για την ετοιμότητα των ιδιωτών επενδυτών να επενδύσουν στη χώρα, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι αυτό ακριβώς υπογραμμίζει την ουσία του θέματος, αφού το ζητούμενο είναι «η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε εάν ο στόχος είναι να προσελκύσει η χώρα ιδιώτες επενδυτές», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε και είχαμε μια καλή συνομιλία επ΄ αυτού με την γερμανίδα καγκελάριο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να συμβάλουμε και να βοηθάμε, ωστόσο εξαρχής υπογραμμίσαμε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρχουν υγιείς βάσεις. Πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα. Αυτά πάνε μαζί. Και εντέλει όλα αυτά που συμφωνούνται πρέπει να είναι προς όφελος των ελλήνων πολιτών», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Κώστας Συμεωνίδης / DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου