Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σήμερα, με το ΔΝΤ αύριο

Στο επίκεντρο, εκτός των ανοιχτών θεμάτων, βρίσκεται η νέα πρόταση για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων 3 δις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση συνδέει με τη συζήτηση για το χρέος. 


ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ καμπή εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Από σήμερα επαναλαμβάνονται οι συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την Τετάρτη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο, εκτός των ανοιχτών θεμάτων, βρίσκεται η νέα πρόταση για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων 3 δις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση συνδέει με τη συζήτηση για το χρέος.

«Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ότι προβλέπει η συμφωνία», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Υπογραμμίζουν επίσης ότι μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, θα μπορούσε να ενσωματωθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τις θέσεις του ΔΝΤ, και αναφέρουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την Παρασκευή, με δεδομένο ότι η Eurostat αναμένεται να δημοσιοποιήσει καλύτερα στοιχεία για την ελληνική οικονομία από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σημειώνουν επίσης, ότι στο Eurogroup θα συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που θα κατατεθούν στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε πολιτική εκδήλωση.

Υπογράμμισε επίσης πως «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Στόχος, μετά το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, η βελτίωση των όρων της συμφωνίας και η εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το αναγνωρίζουν αυτό» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πορτογαλική εφημερίδα Publico.Πρόσθετα μέτρα με άμεση εφαρμογή πέραν των συμφωνηθέντων δεν θα γίνουν αποδεκτά, αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου