Αισιοδοξία Βρυξελλών για την αξιολόγηση

Εφικτή θεωρείται στις Βρυξέλλες η ολοκλήρωση -σε τεχνικό επίπεδο- της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός των επόμενων δύο με τριών ημερών με στόχο την πολιτική επικύρωση της συμφωνίας σε έκτακτο Eurogroup. 


ΕΦΙΚΤΗ θεωρούν στις Βρυξέλλες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη προκειμένου να υπάρξει και πολιτική επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και να καθοριστούν επίσημα τα επόμενα βήματα.

Όπως επισήμαναν την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί και εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» πολύ σύντομα.

Περισσότερη δουλειά απομένει στο προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του μνημονίου για εξασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Το πακέτο αυτό το ζήτησε επίμονα το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Νομικές και πολιτικές δυσκολίες για το «προληπτικό πακέτο»


Μοσκοβισί-Ντέισελμπλουμ
Οι δυσκολίες είναι και νομικές και πολιτικές. Η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει τις νομικές, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την υιοθέτηση εν αναμονή μέτρων, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ένα προς ένα. Επειδή και σε άλλες χώρες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι ό,τι θα βρεθεί μια φόρμουλα χωρίς τη λεπτομερή αναφορά των μέτρων, αλλά θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιεί τη λήψη τους κάθε φορά που θα διαπιστώνεται δημοσιονομική απόκλιση. Το ποιος θα ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στην Αθήνα αυτή τη στιγμή.

Εάν κλείσουν έγκαιρα τα δύο αυτά θέματα, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και να ετοιμάσουν τις επόμενες φάσεις που θα εξελιχθούν παράλληλα, δηλαδή την υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή, την εκταμίευση της δόσης, καθώς και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία -εάν όλα πάνε καλά- αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Νίκος Μπέλλος / Deutsche Well

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου