Euronews: Έντονο παρασκήνιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας

Euronews, Ε.Ε., ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Ρεπορτάζ του Euronews:

Ντόναλντ Τουσκ: "Χρειαζόμαστε ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup όχι στο μακρινό μέλλον. Σε ημέρες, όχι σε εβδομάδες."


Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της συμφωνία του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφ’ όσον διαπιστωθεί αδυναμία σύγκλησης του.


Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκε με νομικούς συμβούλους των θεσμών, με στόχο να βρεθεί φόρμουλα για πρόσθετα μέτρα. 

Ο κ. Χουλιαράκης δεν έκανε δηλώσεις μετά την συνάντηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, την Τρίτη ή την Πέμπτη.

Κόκκινη γραμμή ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης


Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ πολλών άλλων ότι «η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκινες γραμμές της», σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Επίσης υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Eurogroup και αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.


Γιούνκερ: Παράλογα και μη δημοκρατικά τα προληπτικά μέτρα


Αίσθηση προκάλεσε πάντως η παρέμβαση που έκανε στις εξελίξεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «παράλογη» και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018.

Επικαλούμενο πηγή που βρισκόταν στη συνεδρίαση, το ΜΝΙ ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, ενώ προγραμματίστηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ αυτού και του κ. Τσίπρα.

Βερολίνο: Το Eurogroup αποφασίζει


Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία, η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».

Βολές από την αντιπολίτευση


Παραίτηση του πρωθυπουργού και άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό και ιδεοληψίες που οδηγούν τη χώρα στο χάος.

Μιλώντας στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα δεν αντέχει να ζήσει το δράμα του περσινού καλοκαιριού. «Κ. Τσίπρα, αν δεν αντέχετε, παραιτηθείτε τώρα. Μην οδηγήσετε τη χώρα σε αδιέξοδα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε την πατρίδα μας σε μια αποτυχημένη χώρα και μην διανοηθείτει να φτάσετε μέχρι τέλους τους περσινούς σας τυχοδιωκτισμούς σας». Όπως τόνισε, πρώτο καθήκον της ΝΔ είναι να πρωτοστατήσει στο να φύγει η κυβέρνηση, «αυτή η παρέα που φόρτωσε τη χώρα με δύο μνημόνια και 9 δισ. μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «το σενάριο “δούλεψα 17 ώρες και έφερα μια καλή συμφωνία” το εξαντλήσαμε πέρυσι και δεν νομίζω ότι θα επαναληφθεί. Απλώς ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική φτάνει όλα τα πράγματα στο αμήν για να πουν οι Έλληνες, υπό το φόβο ότι θα έχουμε ακόμη χειρότερες εξελίξεις, ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα».
Άκης Τάτσης/euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου