'Ολγα Γεροβασίλη στο RIA NOVOSTI : «Η Ελλάδα αναμένει διπλάσιους τουρίστες από τη Ρωσία..»

Στις σχέσεις βαθιάς φιλίας και συνεργασίας καθώς και στους άριστους πνευματικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επισημαίνοντας την σύσφιγξη και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων το 2015 και προσθέτοντας ότι το 2016 ως αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να εμβαθυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δυο χωρών σε όλους τους τομείς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Όλγας Γεροβασίλη υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικής εκπροσώπου στο πρακτορείο ειδήσεων «RIA NOVOSTI» και στη δημοσιογράφο Άννα Λιάτσου.
Φέτος είναι αφιερωματικό έτος μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Τι έχει γίνει; Τι προβλέπεται να γίνει; Και η πιο σημαντική μου ερώτηση είναι τι επιδιώκει η Αθήνα μέσα στο έτος αυτό σε οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και άλλα επίπεδα;

Όπως ξέρουμε οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις βαθιάς φιλίας, συνεργασίας και άριστους πνευματικούς δεσμούς που έχουν εδραιωθεί σε βάθος χρόνου. Το 2015 ήταν μια χρονιά σύσφιξης  και αναβάθμισης των ελληνο-ρωσικών  σχέσεων. Το 2016 ως αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να εμβαθυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δυο χωρών. Και βεβαίως μας αφορούν όλοι οι τομείς που εσείς προαναφέρατε. Και οι πολιτικές σχέσεις, και οι οικονομικές και ο πολιτισμός, και ο τουρισμός, οι τέχνες, οι επιστήμες, η έρευνα και η τεχνολογία, προς το αμοιβαίο συμφέρον των δυο χωρών. Και βεβαίως εργαζόμαστε και είμαστε βέβαιοι ότι η χρονιά αυτή, το 2016, θα λειτουργήσει μέσα από πολλαπλές δράσεις στους προαναφερόμενους τομείς, πολλαπλασιαστικά και για τις δύο χώρες.

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο το οποίο περιμένετε; Κάποιο μήπως επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διμερή οικονομική συνεργασία. Θεωρούμε ότι έχει πολλές προοπτικές η περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών σχέσεων και θα λειτουργήσει προς το αμοιβαίο συμφέρον. Σχέσεις οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ και των ρωσικών αντιμέτρων. Εμείς παλεύουμε σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Αυτό θα λειτουργήσει προς το συμφέρων και των δυο λαών.

Υπάρχει άλλο ένα ερώτημα. Στη Ρωσία τα θέματα που γίνονται γύρω από την Ελλάδα δείχνουν ότι οι Ρώσοι αγαπάνε πάρα πολύ την Ελλάδα. Ας πούμε το θέμα με τους πρόσφυγες, εγώ βλέπω σε καθημερινή βάση στη ρωσική τηλεόραση και οι Ρώσοι δημοσιογράφοι μιλούν για τη Ελλάδα πάρα πολύ θετικά. Μάλλον θα μπορούσα να πω ότι λένε ότι η Ελλάδα είναι θύμα μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια. Αυτό είναι κάτι το οποίο οι Ρώσοι αναγνώστες και τουρίστες ακούνε σε καθημερινή βάση. Υπάρχει μήπως κάποιο ειδικό πρόγραμμα για τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι  θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Κάποια πρόταση οικονομική. Τώρα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με το ρούβλι. Μήπως θα μπορούσε η Ελλάδα να αρχίσει να δίνει βίζες πιο εύκολα. Γίνεται κάτι; Ξέρουμε ότι στη Ρωσία συζητιέται πάρα πολύ ότι η Ελλάδα δίνει ειδικές τιμές για τους Γερμανούς τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να γίνει ή μάλλον γίνεται κάτι σε αυτό το επίπεδο και για τους Ρώσους;

Αναφορικά με το πρώτο θέμα που είπατε και που αφορά  το προσφυγικό ζήτημα. Η γεωπολιτική της θέση είναι αυτή η οποία την έχει καθορίσει χώρα εισόδου μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων προς την ΕΕ. Αυτό έχει φέρει τη χώρα μας σε δύσκολη θέση με την έννοια ότι η Ελλάδα βιώνει  μια δύσκολη κρίση η οποία είναι οικονομική και ταυτοχρόνως μια προσφυγική κρίση. Πραγματικά, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στη προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα προσφυγικά ρεύματα με όρους αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Και βεβαίως αυτό έχει έμπρακτα αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός παραμένει πιστός στις αξίες του ελληνικού πνεύματος αλλά και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο συνιστά και αποτελεί ηθικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν με άλλους όρους, με φοβικό τρόπο τα προσφυγικά κύματα. Και αυτό πραγματικά αναγνωρίζεται απ' όσο ξέρουμε και από τους Ρώσους πολίτες.

Από κει και πέρα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη Ρώσων τουριστών την Ελλάδα για αυτή τη χρονιά. Έχουν γίνει πάρα πολλές συνεργασίες, και πάρα πολλή δουλειά εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού με μεγάλα ρωσικά πρακτορεία και όχι μόνο. Πιστεύουμε ότι φέτος θα έχουμε υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2015. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια και δουλειά και στον τομέα της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Γίνονται όλες οι προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν οι Προξενικές μας Αρχές. Κάνουμε ο,τιδήποτε δυνατόν, για να παράσχουν γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους Ρώσους πολίτες και να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το μεγάλο αριθμό. Επιπλέον, σε συνεννόηση με εμπορικούς φορείς της Ελλάδας εξετάζεται το ενδεχόμενο εκπτώσεων στην αγορά εμπορικών προϊόντων για Ρώσους τουρίστες.

Κάτι άλλο που νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα, θεωρείται στη Ρωσία, ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Έχει τους πρόσφυγες μέσα, είναι πολύ κοντά και στη Συρία, και στην Τουρκία, αλλά θεωρείται ότι το επίπεδο ασφαλείας  είναι πολύ υψηλό. Και οι ρωσικές  αρχές προσκαλούν Ρώσους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα. Τι γίνεται σε αυτό το τομέα; Στο τομέα της ασφάλειας.

Θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουν, και πιστεύουμε ότι το γνωρίζουν οι Ρώσοι πολίτες, ότι παρά τις τρέχουσες συνθήκες,  η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής τουριστικός προορισμός. Και οι πολίτες της χώρας έχουν πολύ φιλικά αισθήματα προς το Ρωσικό λαό και μοιράζονται κοινούς ιστορικούς δεσμούς. Και επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός παρά τα όσα συμβαίνουν στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Είναι γνωστό επίσης ότι η Ρωσία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον στο θέμα το ενεργειακό. Πρόσφατα έχει υπογραφτεί το Μνημόνιο Συνεργασίας Εταιρειών Ελλάδας, Ιταλίας και Ρωσίας. Ταυτόχρονα όμως αυτές τις μέρες ανέβηκε η φιλολογία γύρω από το ΤΑР. Τι γίνεται πάνω σε αυτό το τομέα; Η Αθήνα πάντα ήθελε να γίνει ένα ενεργειακό χάμπ για την Ευρώπη. Πως βλέπετε αυτό το θέμα τώρα;

Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πολυδιάστατος ενεργειακός κόμβος, προοπτική καθοριστική για την πορεία, την  οικονομία και για την ανάπτυξη της χώρας μας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά όσον αφορά το αγωγό ΤΑР η κατασκευή του οποίου ξεκινά τον Μάιο.

Και τι θα γίνει στον τομέα συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας στο ενεργειακό τομέα, βέβαια.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία και εκτιμώ ότι θα συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις για τα ενεργειακά ζητήματα. Είχε υπογραφτεί και ένα άλλο Μνημόνιο συνεργασίας για τον IGI. Είναι σχέδιο, βεβαίως, ακόμη, που αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο ώστε να περάσει μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Έγιναν οι συζητήσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είπατε ότι είχε γίνει η συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πέρσι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης. Να περιμένουμε ξανά και φέτος την ελληνική ομάδα στην Πετρούπολη;

Βεβαίως, θα είναι παρούσα η ελληνική ομάδα. Φέτος η τιμώμενη χώρα είναι η Ιταλία. Ωστόσο η συμμετοχή εκ μέρος της Ελλάδας θα είναι σε επίπεδο Υπουργών. Θα συμμετάσχει και το Enterprise Greece και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ακούγεται ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Πως είναι η κατάσταση; Πότε τον περιμένετε; 

Επίκειται η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη χώρα μας. Δεν έχουν, ωστόσο, οριστεί ακριβώς οι ημερομηνίες. Γίνονται συζητήσεις. Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, είναι σημαντικές αυτές οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων. Η χώρα μας ακολουθεί μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι μεσογειακή χώρα, είναι βαλκανική χώρα, αλλά και μέρος της  ευρύτερης παρευξείνιας περιοχής. Αυτές οι συνομιλίες  κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν θα αποτελέσουν εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Και θα γίνουν συζητήσεις και όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και των ενεργειακών και όλων όσων προαναφέραμε.

Να περιμένουμε και τον Αλέξη Τσίπρα εδώ στη Μόσχα; Αργότερα; Μέσα στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους, εννοώ.

Μέσα στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους προφανώς θα υπάρξει σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπηση. Δεν έχει συζητηθεί κάτι αντίστοιχο που να μπορώ να σας το δώσω σαν δεδομένο αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
www.ria.ru / greece-russia2016

ΕΛΛΑΔΑ, Ολγα Γεροβασίλη, ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.