Κριστίν Λαγκάρντ: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα» (vid)

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρν, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να είναι «λογικοί» για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα και τόνισε ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν οι ωριμάνσεις και να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα οι χώρες-μέλη Ευρωζώνης. 


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ασφαλιστικό σύστημα «πάει κατευθείαν στο τοίχο», δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. 

«Έχουμε εξ αρχής πει δύο πράγματα”, τόνισε η κ. Λαγκάρντ η οποία πήγε στη Νέα Υόρκη από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ: “Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος της είναι πολύ μεγάλο». 

Αν και τόνισε ότι από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ για το Ελληνικό Πρόγραμμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ελπίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει πρόοδος στην ελληνική υπόθεση. 

Είπε σχετικά: «Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι (το ασφαλιστικό σύστημα) πάει κατευθείαν στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό». 

Επίσης ζήτησε από τους Ευρωπαίους να είναι «λογικοί» για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα και τόνισε ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν οι ωριμάνσεις και να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα οι χώρες-μέλη Ευρωζώνης.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων». 

Η κ. Λαγκάρντ δεν σχολίασε το θέμα της υποκλοπής της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, ένα θέμα το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- την έχει θυμώσει πάρα πολύ.


mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου