Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Οι διαρροές των WikiLeaks δείχνουν πόλεμο φθοράς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας...»

Στην υπόθεση των διαρροών συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ από το Wikileaks, αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Αναμέτρηση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνο, προβλέπει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.


«Οι διαρροές στο WikiLeaks δείχνουν ότι διεξάγεται ένας πόλεμος φθοράς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, υποστηρίζοντας πως επιπλέον δείχνουν ότι «το ΔΝΤ εξετάζει σοβαρά μια τακτική αναβλητικότητας έτσι ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούλιο, σπρώχνοντας για μια ακόμα φορά την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, όπως έγινε τον Ιούλιο του 2015».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στους φόβους του για σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ δανειστών και Ελλάδα το καλοκαίρι.

«Μετά το πράσινο φως για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης τον Μάιο του 2010, το ΔΝΤ παραβίασε έναν από τους σημαντικότερους κανόνες του. Να μην χρηματοδοτεί χρεοκοπημένες χώρες. Από τότε η ηγεσία του Ταμείου βιώνει την εξέγερση των συνεργατών του που εμμένουν σε έξοδο του ΔΝΤ, με το επιχείρημα: Σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει να αρνείται διαγραφή του ελληνικού χρέους το Ταμείο θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Τουλάχιστον 54 δις ευρώ του ελληνικού χρέους, που απέμειναν μετά το πρώτο πρόγραμμα στήριξης, θα πρέπει να διαγραφούν άμεσα σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις», έλεγε ο Τόμσεν σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ιστοσελίδα του SpigelOnline με τις δηλώσεις Βαρουφάκη
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον ίδιο, η συζήτηση δεν συνεχίστηκε ποτέ, γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν κάθετα αντίθετος με τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μια ακόμα ανούσια συμφωνία, αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας πως οι αριθμοί της δεν «βγαίνουν». Κάνει λόγο για υποκρισία από την Κομισιόν αφού φαίνεται πως επιδιώκει ένα ήπιο πρόγραμμα λιτότητας, τη στιγμή που η άρνησή της στο κούρεμα σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, άρα θα πρέπει να επιβληθεί ακόμα πιο αυστηρή λιτότητα.

Η Κομισιόν, τονίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, προσφέρει ψευδείς υποσχέσεις για ένα ηπιότερο πακέτο λιτότητας κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει πλήρως. 

Σύμφωνα με τoν Γιάνη Βαρουφάκη το ΔΝΤ ενδεχομένως θα μπλοκάρει την συμφωνία αφού το Ταμείο δεν θέλει να συνεχίσει μια στρατηγική που παραβιάζει τη βασική του αρχή περί μη δανειοδότησης αναξιόπιστων κυβερνήσεων».

Έτοιμη για να συνθηκολογήσει στα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5% έως 3% του ΑΕΠ που απαιτεί το ΔΝΤ είναι η κυβέρνηση, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης. Τα νέα μέτρα, όπως σημειώνει, αφορούν το φόρο εισοδήματος, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα βασικά είδη διατροφής, νέες περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και σε συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου