Φόβοι Γαλλίας και Γερμανίας ότι η Ευρώπη θα πλημμυρίσει Τούρκους με την κατάργηση της βίζας

Κατάργηση βίζας για την Τουρκία θα προτείνει η Κομισιόν – Αντιδράσεις και από Λευκωσία


ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 4 Μαίου,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση για το αν η Τουρκία πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είναι σαφής στις δηλώσεις του: «Θα πρέπει να πληρούνται και οι 72 προϋποθέσεις. Δεν παίζουμε με τις προϋποθέσεις. Είναι ξεκάθαρες και προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο».

Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένους κύκλους της ΕΕ, η Κομισιόν σκοπεύει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Τουρκία για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και θα καταθέσει τελικό πόρισμα στα μέσα Ιουνίου. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την κατάργηση της βίζας δίνοντας στην Άγκυρα διορία ενάμιση μήνα για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, οι οποίες αφορούν από το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μέχρι την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ιστοχώρο newsbeast.gr, Γερμανία και Γαλλία ανησυχούν για κύματα τούρκων μεταναστών αμέσως μετά την κατάργηση της βίζας. Για το λόγο αυτό πρότειναν να υπάρχει δυνατότητα αναστολής της απελευθέρωσης βίζας. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερτ, αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο: «Ένας μηχανισμός ασφαλείας στην διαδικασία κατάργησης της βίζας για την Τουρκία είναι κατά την άποψή μου ένα σημαντικό εργαλείο για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στα μέτρα που προωθούμε».

Ο κ. Βέμπερ κατέστησε ωστόσο σαφές ότι ο μηχανισμός ασφαλείας δεν θα ισχύει μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται μια απελευθέρωσης της βίζας, όπως η Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Γεωργία. Ευρωπαίος διπλωμάτης τονίζει ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι απλά να τίθεται ταχύτερα σε εφαρμογή ο μηχανισμός αναστολής της κατάργησης της βίας, αν παραστεί ανάγκη. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα αντιδρούσε η Αγκυρα σε μια απελευθέρωση της βίζας με δυνατότητα αναστολής. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε απειλήσει ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν σε κατάργηση της βίας για τους πολίτες της. Ενδεχομένως η Αγκυρα να υποχωρήσει σε περίπτωση που δεν πληροί τα κριτήρια, ακριβώς επειδή θέλει σε πρώτη φάση να λάβει το πράσινο φως της Κομισιόν για κατάργηση της βίζας. 

«Απαραίτητη η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων», ξεκαθαρίζει η Λευκωσία


Ο Κύπριος Κυβ. Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης
Η Κύπρος παρακολουθεί και αξιολογεί καθημερινά τις εξελίξεις σε σχέση με την θεώρηση διαβατηρίων για Τούρκους υπήκοους και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εσωτερικές συσκέψεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάργηση της βίζας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η θέση της Κύπρου συνοψίζεται στην ανάγκη, όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα κράτη που επιθυμούν φιλελευθεροποίηση εισόδου για υπηκόους τους σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπως εφαρμόσουν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο της ΕΕ, δηλαδή στα κράτη μέλη της Ενωσης, την τρίτη αξιολόγηση σε σχέση με την υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας των 72 κριτηρίων που προαπαιτούνται για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους υπηκόους και ότι θα ακολουθήσει συζήτηση σε επίπεδο κρατών μελών.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για νομοθετική πράξη απαιτείται να γίνει σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υπάρχει και η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.