Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος, επιμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε σήμερα προς το Ρόιτερς ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. ...

Ο Β. Σόιμπλε επιμένει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος
Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο..

Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.

Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί


Z. K. Γιούνκερ
Την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εκφράζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Z. K. Γιούνκερ ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup

"Βρισκόμαστε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς τις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Φούνκε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει την ίδια ώρα ότι «αύριο οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν τις πρώτες συζητήσεις για το πώς μπορεί να καταστεί το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί πάντως να γίνεται λόγος για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλύτερα από ότι αναμένονταν και υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η οποία μάλιστα θα επιταχυνθεί τον επόμενο χρόνο. «Με το πρόγραμμα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελούσε επιλογή ούτε πέρσι και «ασφαλώς δεν αποτελεί ούτε και τώρα».

Υπέρ της ελάφρυνσης και ο Ζ. Γκάμπριελ


Ζίγκμαρ Γκάμπριε
Έτσι τουλάχιστον διαβάζουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τις δηλώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς το Ρόιτερς ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τόσο απροκάλυπτα τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του Β. Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών εν γένει, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Βέβαια και ο Ζ. Γκάμπριελ μιλάει για ελάφρυνση και όχι για κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει ως γνωστόν κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο.
με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Eurogroup, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.