Απόψε ή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - Κυβερνητικός σχεδιασμός της επόμενης!

Ανάπτυξη,

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του. Η κυβέρνηση επιδίδεται στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, την αξιολόγηση της 24ης Μαΐου, την ελάφρυνση του χρέους, τον αναπτυξιακό νόμο....


 
Με ομιλίες βουλευτών άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, και το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του.

Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των πέντε υπουργών που έχουν ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες είχε ζητήσει να καταθέσουν έως σήμερα προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, αντί του «παγώματος» των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Εν τω μεταξύ χθες σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι επιβάλει «κόφτη» συντάξεων και μισθών. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν ο δημοσιονομικός κόφτης και το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων. Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίχθηκε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κριτική τους εστιάστηκε στη μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και των συντάξεων και στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων.

Για «κόφτη» μισθών και συντάξεων έκαναν λόγο οι ομιλητές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για γονάτισμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, η Χρυσή Αυγή για υποδούλωση της χώρας, το Ποτάμι για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ΚΚΕ για οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι και η Ένωση Κεντρώων για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν έμφαση στην σκληρή διαπραγμάτευση, που όπως υποστηρίζουν, έδωσε και δίνει η κυβέρνηση καταφέρνοντας να κρατήσει όρθια την χώρα, ενώ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικά δίκαιες.

Κυβερνητικός σχεδιασμός της επόμενης μέρας


Αμέσως μετά την αναμενόμενη αξιολόγηση της 24ης Μαΐου, η Βουλή θα είναι ανοιχτή όλο το καλοκαίρι για την προώθηση παρεμβάσεων που θα επιφέρουν βαθιές τομές στην οικονομία, την κοινωνία και στους θεσμούς.

Άμεσα κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος και ακολουθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τον Ιούνιο παρουσιάζονται οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και τα σχέδια νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στη συνέχεια, κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο "νέος Καλλικράτης", καθώς και το νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης, βάση του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Μέχρι το τέλος Ιουνίου και το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση – και στο βάθος για τον εκλογικό νόμο-, ενώ μέσα στον Αύγουστο προγραμματίζεται και η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας: "Θα βάλουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης"


Το τέλος της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία όμως θα πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές βάσεις και όχι σε δανεικά, ενώ τα οφέλη της ανάπτυξης θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια στην κοινωνία και να μην επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον. Οι διαθέσιμοι πόροι για την αναθέρμανση της οικονομίας ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου