Ντόναλντ Τουσκ: Η Τουρκία να μην παίζει παιχνίδια με τους κανόνες της συμφωνίας

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Τουρκία,
Το μήνυμα Τουσκ έρχεται τη στιγμή που Βρυξέλλες και Άγκυρα βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση με αφορμή την προοπτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, η οποία θα επιτρέπει σε τούρκους πολίτες να εισέρχονται χωρίς βίζα στη Ζώνη Σένγκεν για έως τρεις μήνες... 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας για το προσφυγικό, αλλά μόνο εφόσον η Τουρκία «συμφωνήσει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, κι όχι με τους [ίδιους τους] κανόνες», έστειλε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μιλώντας στην Κοπεγχάγη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Δανίας, ο κ. Τουσκ σημείωσε πάντως ότι η στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση, που έχει ως αιχμή τη συμφωνία με την Τουρκία, «λειτουργεί». Επισήμανε δε την τεράστια πτώση, της τάξης του 90%, στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Απρίλιο.

Το μήνυμα Τουσκ έρχεται τη στιγμή που Βρυξέλλες και Άγκυρα βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση με αφορμή την προοπτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, η οποία θα επιτρέπει σε τούρκους πολίτες να εισέρχονται χωρίς βίζα στη Ζώνη Σένγκεν για έως τρεις μήνες.

Βασικό σημείο διαφωνίας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, καθώς η Ε.Ε. φοβάται ο νόμος ως έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση για τη δίωξη αντιφρονούντων.

Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως η τροποποίηση του τουρκικού νομικού πλαισίου αποτελεί απαρέγκλιτα προαπαιτούμενο για την όποια απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Αντίθετα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει ήδη υλοποιήσει και τα 72 προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, επισημαίνοντας δε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγών τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους και του PKK.

Η συμφωνία για τις βίζες θα πρέπει θεωρητικά να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη Ιουνίου, όμως μπορεί να μετατεθεί για το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου