Ν. Χουντής στο Ευρωκοινοβούλιο: «Να επιστραφούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων..»

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητηθεί το αίτημα του Νίκου Χουντή για την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. 

 


Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μετά την απαράδεκτη κωλυσιεργία της Κομισιόν, η οποία αρνείται να απαντήσει σε επείγουσα ερώτηση που είχε καταθέσει εδώ και 4 μήνες (16.2.2016) (έπρεπε να είχε απαντηθεί εντός 3 εβδομάδων), με θέμα τη παρακράτηση της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών των ελληνικών ομολόγων, κατέθεσε αίτημα, όπως είχε δικαίωμα, να συζητηθεί η ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενος το άρθρο 130 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής ζητά να συζητηθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ερώτησή του με θέμα την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, ύψους πολλών δις. ευρώ, με βάση και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup στις 21/02/12, 27/11/12, 13/12/12, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν στην Ελλάδα τις υπεραξίες που δημιουργούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ (SMP) και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA)», σημειώνει ότι, «οι συγκεκριμένες επιστροφές κερδών πραγματοποιούνται με ακανόνιστο τρόπο από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δημιουργώντας κάθε φορά ένα σημαντικό κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής ζητά «να επιστραφούν άμεσα οι εκκρεμούσες εισπράξεις από τα SMPs και τα ANFAs» και καταγγέλλει την Κομισιόν και τους υπόλοιπους θεσμούς ότι με αυτόν τον τρόπο «εκβιάζουν την Ελλάδα, μέσω του χρηματοδοτικού κενού, για τη λήψη σκληρότερων μέτρων».

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε., Νίκου Χουντή, έχει ως εξής :

Θέμα: Επιστροφές Κερδών Ελληνικών Ομολόγων

«Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup στις 21/02/12, 27/11/12, 13/12/12, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν στην Ελλάδα τις υπεραξίες που δημιουργούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ (SMP) και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένες επιστροφές κερδών πραγματοποιούνται με ακανόνιστο τρόπο από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δημιουργώντας κάθε φορά ένα σημαντικό κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό, που πολλές φορές μεταφράζεται σε νέα δημοσιονομικά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες.

Ερωτάται η Κομισιόν:

α) Ποια είναι τα κέρδη που έχουν καταγραφεί από την αγορά των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (SMP) και τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA), από το 2010 μέχρι σήμερα, και ποιο είναι το υπόλοιπο που οφείλεται να επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο, ανά Κεντρική Τράπεζα;

β) Υπάρχει απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου που δεν επιτρέπει την επιστροφή των ανωτέρω κερδών στην Ελλάδα ή είναι στη διακριτική ευχέρεια των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών;

γ) Υπάρχει η πρόθεση να επιστραφούν άμεσα οι εκκρεμούσες εισπράξεις από τα SMPs και τα ANFAs ή σκοπεύει η Κομισιόν, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, να εκβιάζουν την Ελλάδα όπως πιστεύει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, μέσω του χρηματοδοτικού κενού, για τη λήψη σκληρότερων μέτρων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου