Σεργκέι Λαβρόφ: «Οι κυρώσεις δεν θα εξαναγκάσουν την Ρωσία να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα»

Ε.Ε., ΚΟΣΜΟΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΡΩΣΙΑ,

Για τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας


Η Ρωσία δεν συζήτησε και δεν προτίθεται να συζητήσει τα κριτήρια άρσης των κυρώσεων. «Το εν λόγω ερώτημα πρέπει να το θέσετε σε εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία να ξετυλίξουν το κουβάρι των κυρώσεων», είπε ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ., Σεργκέι. Λαβρόφ, σύμφωνα με το ria.ru.


 
Οι απόπειρες που γίνονται να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία μέσω μονομερών κυρώσεων δεν θα εξαναγκάσουν την Μόσχα να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι προφανές ότι οι απόπειρες που γίνονται να ασκηθούν πιέσεις στην Ρωσία μέσω μονομερών κυρώσεων δεν θα μας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουμε την βασική μας γραμμή» δήλωσε στην ουγγρική εφημερίδα «Μαγκιαρ νέμζετ».

Το εμπάργκο στα τρόφιμα που υπήρξε η ''απάντηση'' στις ενέργειες της Δύσης, ήταν μια σταθμισμένη κίνηση που ελάμβανε υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ρωσίας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες, διευκρίνισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία δεν συζήτησε και δεν προτίθεται να συζητήσει τα κριτήρια άρσης των κυρώσεων. «Το εν λόγω ερώτημα πρέπει να το θέσετε σε εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία να ξετυλίξουν το κουβάρι των κυρώσεων», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι είναι δυνατόν να αποφορτιστεί το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυο πλευρές «έχουν πολλούς κοινούς δεσμούς, σε γεωγραφικό, οικονομικό, ιστορικό και απλά σε ανθρώπινο επίπεδο».

Η ισχύς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Ουκρανίας, εξαντλείται στις 31 Ιουνίου. Το ζήτημα της παράτασης τους θα συζητηθεί στις συνάντηση κορυφής της 29-29 Ιουνίου.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προτίθενται να ζητήσουν την άρση των κυρώσεων κάτι που, ήδη, ζητούν μερικοί ευρωπαίοι αξιωμστούχοι. Μεταξύ τους και οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας, της «Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης» και της «Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης», οι οποίοι υπέβαλλαν ένα αντίστοιχο αίτημα στην γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Στις 18 Μαΐου οι βουλευτές του Δημοτικού Συμβουλίου της ιταλικής πόλης Βένετο με ψήφισμα τους ζήτησαν την άρση των κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου