Απάντηση Βαρουφάκη - Θεοχαράκη στον Γ. Στουρνάρα - Τι είχε πει ο κεντρικός τραπεζίτης

Ως υπεύθυνο για το ξεκίνημα της εκροής καταθέσεων στη χώρα μας, το Δεκέμβριο του 14, κατονομάζουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε κοινή δήλωση τους στο ΑΠΕ, οι κύριοι Γ. Βαρουφάκης και Ν. Θεοχαράκης. 


 


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και το πρώην στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας,, Γ. Βαρουφάκης και Ν. Θεοχαράκης, κατηγορούν τον κεντρικό τραπεζίτη ότι η «εκροή καταθέσεων ξεκίνησε την 3η Δεκεμβρίου 2014, όταν ο κ. Στουρνάρας διέπραξε μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών δηλώνοντας, δημοσίως, ότι φοβάται πως θα προκύψει «πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά».

Στη μακροσκελή τους δήλωση απαντούν και ιδιαίτερα στη φράση του κ. Στουρνάρα, ότι «η υπερήφανη διαπραγμάτευση», στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Θεοχαράκης σε ομιλία του στοίχισε στη χώρα 86 δισ. ευρώ, το τρίτο μνημόνιο δηλαδή, τονίζοντας ότι αυτό δεν τόλμησε να το ισχυριστεί ούτε ο κ. Σαμαράς, στις στιγμές της μεγάλης απελπισίας του.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι «δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε bankrun μετά από μια τέτοια δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη. Γι αυτό και πουθενά οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κάνουν τέτοιες δηλώσεις» αναφέρουν στη δήλωσή τους οι κύριοι Βαρουφάκης και Θεοχαράκης.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι ο κ. Στουρνάρας «αποφάσισε να μας αντικρούσει όχι ως κεντρικός τραπεζίτης στον χώρο της κεντρικής τράπεζας με επιστημονικά επιχειρήματα, αλλά ως τέως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Και να το κάνει χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν αντέχουν στο φως του κοινού νου, αναγκάζοντάς μας να απαντήσουμε».

Ως προς την άποψη του κ. Στουρνάρα ότι το κόστος των 86 δισ. ευρώ για τον ελληνικό λαό, προήλθε από την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», αναφέρουν ακόμη: «Η άποψη ότι η διαπραγμάτευσή μας κόστισε στον ελληνικό λαό ποσό ίσον με το προβλεπόμενο από το 3ο Μνημόνιο νέο δάνειο μπορεί να σταθεί μόνο αν πιστεύει κανείς ότι ήταν δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να μην ξαναδανειστεί (ούτε καν από τις αγορές!) μετά τον Ιούνιο του 2015. Ότι, δηλαδή, το κράτος θα εξυπηρετήσει το μη βιώσιμο χρέος 320 δις από τα… πρωτογενή του πλεονάσματα».
 

Προηγήθηκε η δήλωση Στουρνάρα της 19ης Μαΐου ότι: «οι ‘γενναίες’ διαπραγματεύσεις Θεοχαράκη - Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισαν στον ελληνικό λαό 86 δισ. Ευρώ»!


Ο Γ. Στουρνάρας στην επίμαχη ομιλία στο Hellenic Observatory της 19ης Μαΐου
Μιλώντας ο Γιάννης Στουρνάρας, σε εδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητήριου (Hellenic Observatory) του London School of Economics, ανέφερε ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε ο κ. Θεοχαράκης μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισαν στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιπροσωπεύει όπως είπε το μέγεθος του τρίτου Μνημονίου . Επιπρόσθετα όπως υπογράμμισε "οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες διαπραγματεύσεις, είχε πει σκωπτικά, "οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας είχε εκφράσει και την λύπη του για την κομματικοποιημένη ομιλία του κ. Θεοχαράκη στην οποία η κυβέρνηση Σαμαρά που ο ίδιος μετείχε ως υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως "αποικιοκρατική".

Τέλος ο κ. Στουρνάρας είχε υπεραπιστεί στην ομιλία του το ρόλο και τις αποφάσεις των τεχνοκρατών στην οικονομική πολιτική .
 με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου