Παγκόσμια Ημέρα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ - Παγκόσμια Ημέρα BLOGGERS

Bloggers, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ελευθεροτυπία, ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Παγκόσμια Ημέρα Bloggers χθες, 2 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, σήμερα, 3 Μαΐου, μας υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας έκφρασης του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού καθώς και το Weblogging της Διαδικτυακής Δημοσιογραφίας…


Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα της ελευθερία του Τύπου, που καθιέρωσε το 1993 η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, δημοσιοποίησαν την έκθεσή τους που δείχνει ότι η δημοσιογραφία ανά τον κόσμο είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα καθώς το 2015 έχασαν τη ζωή τους 110 δημοσιογράφοι, 27 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επτά άτομα που είχαν γενική συνεργασία με ΜΜΕ.

Η έκθεση μόνο τιμητική δεν είναι για την χώρα μας αφού σε σύνολο 180 χωρών την κατατάσσει στην 89η θέση και προτελευταία μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

2 Μαίου (χθές) - Παγκόσμια Ημέρα των Blogger



Η Διεθνής Ημέρα των Weblogger εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου και φέρνει μαζί τους Χρονικογράφους του Ίντερνετ - Weblogger, σε ανάμνηση της πρώτης εμφάνισής τους στο Διαδίκτυο, στις 2 Μαΐου 1993.

Το Weblogging είναι η νέα αντίληψη της Διαδικτυακής Δημοσιογραφίας, Ελεύθερης και Αδέσμευτης Ενημέρωσης, απαλλαγμένης από εργοδοτικές δεσμεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου