ΕΚΛΕΙΣΕ η συμφωνία αξιολόγησης στο Eurogroup, στις 24 Μαΐου η ελάφρυνση του χρέους!

Eurogroup, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΕΟΣ,
Στην τακτική συνέλευση στις 24 του μήνα θα έχουμε οριστικές αποφάσεις για το χρέος, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης...


ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με το Eurogroup να κάνει δεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαϊου θα τεθεί επί τάπητος ο «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του χρέους. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει στις 21:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία του Eurogroup.

Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος και δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

«Έγινε η πρώτη συζήτηση για το χρέος και θέλουμε να αποτελέσει το χρέος ένα κομμάτι της συνολικής συμφωνίας» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. «Είχαμε συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση. Μόλις κλείσει θα έχουμε και την πρώτη εκταμίευση χρημάτων από τον ESM», ανέφερε.

Συζητήσαμε και για ελάφρυνση χρέους και σχετικών μέτρων που θα τεθούν σε συζήτηση και εφαρμογή αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχει ψηφίσε, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί με συνεισφορά της ελληνικής πλευράς, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και θα γίνει σε τρία επίπεδα υπό τον όρο ότι θα έχουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. «Στις 24 του μήνα θα μιλήσουμε εκτενώς και για το μακροπρόθεσμο πλάνο και για όσα αναλύσαμε σήμερα», πρόσθεσε.

Για δημιουργικό διάλογο και αξιοσημείωτη πρόοδο στη σημερινή συνέδριαση έκανε λόγο ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και επιβεβαίωσε και ο ίδιος τα τρία επίπεδα αξιολόγησης του χρέους. Όπως είπε, η τεχνική βοήθεια θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία στις 24 Μαΐου (στη συνεδρίαση του τακτικού Eurogroup). 

Στην τακτική συνέλευση στις 24 του μήνα θα έχουμε οριστικές αποφάσεις για το χρέος, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Πρέπει να δούμε και τα μέτρα από το 2018 και μετά για τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου