1321 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1154 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 733 ΕΛΛΑΔΑ 661 Ε.Ε. 656 ΚΟΣΜΟΣ 499 ΑΠΟΨΕΙΣ 461 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 76 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΕΥΖΩΙΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Κρίσιμη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup

Αυτό που θεωρείται βέβαιο στις Βρυξέλλες είναι πως το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν εφικτή την εξεύρεση συμφωνίας σε υπουργικό επίπεδο, σημειώνει η έγκριτη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.
ΜΙΑ εβδομάδα πριν από το Εurogroup της 9ης Μαΐου οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ζήτημα του μηχανισμού ενεργοποίησης του εφεδρικού πακέτου.

Καθοριστικές για την έκβαση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα. Παρά το γεγονός ότι αυτή η εβδομάδα έχει πολλές αργίες λόγων θρησκευτικών εορτών, τόσο ορθοδόξων όσο και καθολικών, οι θεσμοί, όπως δήλωσε προ ημερών και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup της 9ης Μαΐου.

Αυτό που θεωρούν βέβαιο στη βελγική πρωτεύουσα είναι πως το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν εφικτή την εξεύρεση συμφωνίας σε υπουργικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων, απλώς απομένουν να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκέλος εκείνο της αξιολόγησης το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2016-2018 της τάξεως των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ.

Σε αναμονή για το εφεδρικό πακέτο

Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα και το εφεδρικό πακέτο, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 και μετέπειτα. Αυτό που θα πρέπει να συμφωνηθεί τη Δευτέρα είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης του πακέτου, ενώ όπως έχουν καταστήσει σαφές κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίο συμφωνούν στο θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα. Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται νομικά ούτε είθισται πολιτικά να υιοθετούνται από εθνικά κοινοβούλια μέτρα υπό αίρεση.


Αυτό που επισημαίνουν στις Βρυξέλλες είναι πως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τον μηχανισμό του εφεδρικού πακέτου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει, αφού σύντομα τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για χρέος, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και τέλος να δοθεί το πράσινο φως από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.

Eurogroup, ΕΛΛΑΔΑ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.