Για πρώτη φορά η ρύθμιση του ελληνικού χρέους στην ατζέντα του Eurogroup

Eurogroup, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΕΟΣ,
Για την προετοιμασία του Eurogroup, πραγματοποιείται αυτές τις ώρες, συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη... 



ΣΤΙΣ Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ατζέντα του Eurogroup που θα αρχίσει την Δευτέρα στις 16.00 ώρα (ώρα Ελλάδος), μπαίνει για πρώτη φορά το θέμα της ρύθμισης του χρέους, καθώς η διαπραγμάτευση φτάνει στην τελική ευθεία μετά την κατ” αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό και στους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.

Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος, όπως προβλέπει η συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού.

Για την προετοιμασία του Eurogroup, θα προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Θετικές παρεμβάσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων

Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους της, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γνωστοποίησε ότι στο Εurogroup θα συζητηθεί το πως μπορεί να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.

Η επίτευξη μιας «πολιτικής συμφωνίας» στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι ο στόχος του Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν θα υπάρξει «ριμέικ» του ελληνικού δράματος, διότι έχουν γίνει πράγματα, έχει γίνει πολλή δουλειά», διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζητάει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, με συνέντευξη του στο «Spiegel».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου