1321 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1154 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 733 ΕΛΛΑΔΑ 661 Ε.Ε. 656 ΚΟΣΜΟΣ 499 ΑΠΟΨΕΙΣ 460 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 76 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΕΥΖΩΙΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Fitch: Το Brexit φέρνει κινδύνους για την ΕΕ

Ο διεθνής οίκος έχει ήδη πει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Βρετανίας – σήμερα στο AA+ με σταθερές προοπτικές – εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, κάτι που τόνισε ότι δεν αποτελεί το «βασικό» του σενάριο.... 


Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πλήξει το αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ με στενές εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με την Βρετανία, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ο διεθνής οίκος έχει ήδη πει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Βρετανίας – σήμερα στο AA+ με σταθερές προοπτικές – εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, κάτι που τόνισε ότι δεν αποτελεί το «βασικό» του σενάριο.

Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει εκτεταμένη αβεβαιότητα για το σύνολο της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να διαχειριστούν τη διαδικασία αποχώρησης.

«Δεν αναμένουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε αρνητικές κινήσεις στην αξιολόγηση άλλων χωρών της ΕΕ εάν αποχωρήσει η Βρετανία», ανέφερε ο Fitch σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Ωστοσο, οι αρνητικές κινήσεις μπορεί να γίνουν πιο πιθανές μεσοπρόθεσμα εάν ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σοβαρός ή υλοποιηθούν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι».
Η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί από το Brexit θα είναι μικρότερη για την ΕΕ απ’ ό,τι για τη Βρετανία, αλλά και θα πάλι θα ήταν αισθητή, πρόσθεσε. Σε καθαρά εμπορικούς όρους, οι περισσότεροι εκτεθειμένες χώρες θα είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ. Σημαντικό πλήγμα ενδεχομένως να υποστούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των τραπεζικών τους συστημάτων και αυτού της Βρετανίας.

Η έκταση των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά το Brexit η Βρετανία και η ΕΕ καθώς και από τις ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Το Brexit θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο για την αποχώρηση χωρών από την ΕΕ», ανέφερε ο Fitch. «Εάν η Βρετανία γνωρίσει ευημερία εκτός της ΕΕ, αυτό ίσως ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.