Αλ. Τσίπρας: Η ιστορία έχει γυρίσει σελίδα - Με την αξιολόγηση ξεκινά εποχή δημιουργίας και προκοπής... (vid)

«Η αντιπολίτευση βρίσεκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Εχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας η ΝΔ, δεν προτείνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ο κ. Μητσοτάκης με υβριστικό τρόπο λέει όχι σε όσα η παράταξη του ψήφισε τον Αύγουστο του 2015».To ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί από τους δικαιούχους, ούτε η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων θα παγώσει, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. Και οι δύο κατηγορίες θα καλυφθούν από τα 700 εκατ. ευρώ που αποτελούν το τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο μπορεί να δοθεί για κοινωνικές δαπάνες. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΥΓΗonline, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο δηλώνοντας προς την ΝΔ ότι «η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και θα ξεχειλώσει και άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις χάσετε και αυτές όσο άγεστε και φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από την διαπλοκή».

Η ΝΔ βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο», με τον Α. Σαμαρά να χαράσσει την γραμμή στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη του υπενθύμισε ότι στην ομιλία του είπε ότι την πολιτική της η ΝΔ θα την αναπτύξει την περίοδο 2017 – 2021. «Τι έγινε το «φύγετε τώρα»; Να μην φεύγουμε ακόμα; Να περιμένουμε ως το 2017;», σχολίασε και πρόσθεσε «γιατί άκουσα τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά να λέει ότι θα γίνετε πρωθυπουργός το 2017».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την στάση της ΝΔ για την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτά που λέτε διεκδικούν βραβείο ασυδοσίας, ανευθυνότητας και λαϊκισμού που δήθεν αντιμάχεστε» είπε επισημαίνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «μας λέει ότι μπορεί να μειωθεί το χρέος χωρίς να έχουμε μείωση του χρέους». «Η Ελλάδα αγωνίζεται για ελάφρυνση του χρέους. Και δεν είναι μόνη της. Το λέει και ο Γιούνκερ που δεν είναι αριστερός. Ή μήπως είναι και αυτός «σκανδαλωδώς ανεκτικός» προς τον ΣΥΡΙΖΑ;», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος και επεσήμανε ότι «τις επόμενες μέρες θα κριθούν οι επόμενες πολλές δεκαετίες για την Ελλάδα. Θα περίμενα τουλάχιστον να πηγαίναμε με μία εθνική γραμμή. Δεν το κάνατε».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα ειδικά μισθολόγια προκάλεσε αναστάτωση στην πλευρά της ΝΔ και ο πρωθυπουργός τόνισε: «θεωρείτε τους ανθρώπους αυτούς εκλογική σας πελατεία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι άνθρωποι που χρειάζονται πελατεία. Αφήστε τα πελατάκια σας!». Και για την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους επεσήμανε ότι «είναι αδικία εμείς που έχουμε δεσμευθεί να μην μειώσουμε τις συντάξεις να ζητήσουμε να μας φέρουν πίσω τις συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ΕΚΑΣ.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το 2015 η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 1,7 δις. Από αυτό με βάση την συμφωνία μπορεί να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, 500 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα και άλλα 500 εκατ. ευρώ για το χρέος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτηθεί ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα εντάσσεται κάθε χρόνο το πλεόνασμα και χρήματα που δεν έχουν προϋπολογιστεί, όπως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Το Ταμείο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτήσει
  1.   Την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο Εγγυημένο Εισόδημα

  2.   Την ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση,

  3.   Των προγραμμάτων για κοινωνική εργασία και

  4.   Την αποκατάσταση αδικιών, όπως είναι το ΕΚΑΣ και η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων.
«Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό για τους Ελληνίδες και τους Έλληνες. Παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο τα πράγματα θα είναι πιο απαιτητικά, γιατί πέρα από το να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη θα πρέπει να μοιράσουμε δίκαια και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε: «η ιστορία έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Οι άναρθρες κραυγές του παλαιού πολιτικούς συστήματος θα είναι μόνο ψίθυροι στα αυτιά μας. Μπορεί η άνοιξη σε λίγες μέρες να τελειώνει όμως αρχίζει η άνοιξη της ελληνικής οικονομίας».


Αναφερόμενος στον ρόλο του Α. Σαμαρά στη ΝΔ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σουρεαλισμό», καθώς ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «επί της ουσίας χάραξε τη γραμμή. Άφησε πολύ λίγα περιθώρια στον Κ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις σκέψεις του να ψηφίσει το Ταμείο και τα «κόκκινα» δάνεια. Κάποιοι μίλησαν για θράσος Σαμαρά που δίνει γραμμή στον Κ. Μητσοτάκη αφού κατέρρευσε το ΑΕΠ της χώρας. Άλλοι μίλησαν για δειλία του Κ. Μητσοτάκη. Εγώ θα πω ότι είναι συνδυασμός θράσους και δειλίας».

Ακόμη απέρριψε το «αφήγημα» Μητσοτάκη για ανάπτυξη 4% και χαμηλότερο πλεόνασμα στο 2%. «Δώσατε την «μαγική λύση», μικρότερα πλεονάσματα και μεγαλύτερη ύφεση. Που ήσασταν τόσο καιρό; Που σας είχαμε τόσο καιρό; Και γιατί δεν το πέτυχαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και αντί για ανάπτυξη φέρατε 25% μείωση του εθνικού πλούτου. Και τολμάτε και μιλάτε», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «μεταφέρει τις σταθερές θέσεις του Σόιμπλε» και «ταυτίζετε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χάρις στην συμφωνία του 2015 με τα χαμηλότερα πλεονάσματα «καταφέραμε να μείνουν στις τσέπες των φορολογουμένων και στην ελληνική οικονομία 20,2 δις». Και επεσήμανε ότι αν το 2015 δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή η ΝΔ θα έπαιρνε 2 δις μέτρα για να καλύψει το κενό του 2014, άλλα 2 δις ευρώ για το στόχο του 2015 και άλλα 5 για το 2016. «Θα μειώνατε στο μισό μισθούς και συντάξεις. Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Πως θα το κάνατε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε, και απολύσεις θα κάνατε και φόρους θα βάζατε, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτή είναι η τομή των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών: απολύσεις, περικοπές μισθών συντάξεων και φόροι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

«Είχατε φέρει 93 δις μέτρα αθροιστικά και μας κατηγορείτε τώρα για φοροεπιδρομή για μέτρα 1,8 δις», είπε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος και επεσήμανε «πρέπει να στεναχωρηθήκατε πολύ που πετύχαμε να μην υπάρξουν μέτρα 3,6 δις. Η βουλευτής σας η κυρία Ασημακοπούλου μίλησε για σκανδαλώδη εύνοια των ξένων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ξεχνάτε ότι εδώ μιλάμε για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος ο Αλ. Τσίπρας στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου παραδέχθηκε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1,8% που συζητάμε σήμερα δεν είναι ευχάριστα μέτρα, όμως είναι η πρώτη φορά που οι θυσίες θα έχουν μία προοπτική» και πρόσθεσε: «προφανώς η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% είναι αρνητική, η αντιπρόταση των δανειστών ήταν η αύξηση του ΦΠΑ σε ενέργεια και νερό από το 13% στο 23%. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την προστασία της πρώτη κατοικίας και να δημιουργήσουμε το αυστηρότερο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Υπήρχε ακόμη η απαίτηση να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ, το οποίο καταφέραμε να αποτρέψουμε».

Για το νέο Ταμείο είπε ότι υπάρχει «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» από την ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο «έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, όταν οι δανειστές απαιτούσαν να έχει έδρα το Λουξεμβούργο και να έχει ξένη διοίκηση. Τον έλεγχο έχει η κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος της Βουλής. Επίσης επειδή εσείς έχετε συνδέσει την πώληση με το ξεπούλημα δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει και για μας. Επίσης αξιοποίηση για μας δεν σημαίνει απαραιτήτως πώληση. Το 50% θα πηγαίνει για επενδύσεις, δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Όσα ακούγονται για κατάσχεση της μετοχής του Ταμείου είναι ή λάθος ή συνειδητό ψεύδος. Ρητώς ορίζεται στο νόμο ότι η μετοχή του είναι ακατάσχετη και αμεταβίβαστη. Μακάρι να μπορούσαμε να περνάγαμε όλα όσα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο».

Ακόμη απάντησε στα περί άρσης της εθνικής κυριαρχίας που επικαλέσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθυμίζοντάς της ότι το 2011 πρότεινε να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία για τις αποκρατικοποιήσεις, να αποδοθεί το υπό αξιοποίηση μέρος της περιουσίας και από τα έσοδα το 50^% να πηγαίνει στο χρέος και το 50% σε επενδύσεις. «Όταν τα προτείνατε εσείς ήταν σοβαρές προτάσεις, τώρα είναι άρση της κυριαρχίας. Λυπάμαι για την διπροσωπία σας», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.

«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021.

Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη ; Να μη φεύγουμε ακόμα ; Να περιμένουμε ως το 2017 ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κος Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχειλώθηκε αυτή η παρένθεση; Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.