Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο, αυτά είπαμε και αυτά κάνουμε (vid)

«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο, αυτά είπαμε και αυτά κάναμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής προσθέτοντας ότι όταν τελειώσει η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο παράλληλο πρόγραμμα όπου θα εφαρμόσει την πολιτική της με κεντρικό μέλημα της την υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επεσήμανε την υποκριτική στάση της και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει ότι όσα σήμερα δήθεν αντιπαλεύουν, στο δημοψήφισμα για τη λύση του κ. Γιούνκερ είχαν ψηφίσει ναι.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση υπογράμμισε ότι «όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε» και σχετικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης ανέφερε ότι «υπάρχει μια παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε». Όπως ανέφερε, για το δημοσιονομικό πακέτο «εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το 2018 σε πλεόνασμα 3,5% και το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% για αυτό ζήτησε να πάρουμε υπό αίρεση μέτρα».

"Κάναμε όσα υποσχεθήκαμε περιμένουμε από τη Γερμανία και το ΔΝΤ μια εφικτή λύση για το χρέος" γιατί το πακέτο μεταρρυθμίσεις, μέτρα και χρέος πρέπει να είναι αξιόπιστο για τους πιστωτές, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τους Έλληνες πολίτες, ώστε να ξεφύγουμε από το φαύλο που μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από το 2010 τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Με την κυβέρνηση και την Κομισιόν ή το ΔΝΤ;


Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η Eurostat λέει πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ;» ενώ τους κάλεσε ξεκάθαρα να δηλώσουν αν υποστηρίζουν την κυβέρνηση για τη μη λήψη νέων μέτρων ή συντάσσονται με το ταμείο.

«Θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτό (δημοσιονομικής διόρθωσης) και ζητάω την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την κυβέρνηση ενάντια στο ΔΝΤ ή όχι; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;», συνέχισε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το ΔΝΤ εκτός από την Ελλάδα πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη».

Τέλος, προανήγγειλε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει το παράλληλο πρόγραμμα. «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε», κατέληξε.

«Κρύβομαι από τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.;»


Απαντώντας στην κριτική ότι δήθεν «κρύβεται» είπε ειρωνικά μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Θέλω να αρχίσω με μία κριτική που ήρθε στα αυτιά μου ότι κρύβομαι. Ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και πού πάω να κρυφτώ; Πάω να δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πόουλ Τόμσεν, για να έχω ήσυχη την ψυχή μας».

«Και όταν πηγαίνω στον Βόλφγκανγκ μας και στον Πόουλ μας, τους λέω, όταν μου δίνουν τον καφέ, "σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προστασία που μου δίνετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βρούτση". Να μιλήσουμε λίγο σοβαρά.».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα από τα υψηλότερο στην Ευρώπη και πώς η κυβέρνηση προσπάθησε να προστατεύσει τα νοικοκυριά που έχουν παιδιά.

Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι ο λόγος της αυτής της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για τον φόρο εισοδήματος και για το ασφαλιστικό. Κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς θα είχατε προστατέψει τη βασική σύνταξη. Κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς δεν θα είχατε κάνει τίποτα που θα χτυπούσε τους αγρότες.

Την απάντηση για το ποιος διαπραγματεύεται σκληρά την έχει δώσει ο ελληνικός λαός, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ανέφερε ότι δόθηκε σκληρή μάχη με τους νεοφιλεύθερους για την Εθνική Σύνταξη.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.