Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της..» (vid)

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή είπε ότι «με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση...» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας...


«Εθνική στάση» στο ζήτημα του χρέους, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδιάσθηκε και προτίμησε να μην πάρει θέση! Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην στάση του Σόιμπλε και εξέφρασε την ελπίδα αύριο στο Eurogroup να είναι παρόμοια με εκείνη που διατύπωσε ο Γκάμπριελ.

«Αύριο είναι μία σημαντική μέρα γιατί για πρώτη φορά το Eurogroup θα συνεδριάσει με ατζέντα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της ΝΔ για το θέμα, είμαι ανοικτός να βρεθούμε να μου τις αναλύσετε. Η ουσία είναι ότι η συζήτηση ξεκινά και η ελληνική γραμμή δεν είναι εκείνη των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας υλοποιώντας το άνοιγμα προς την αντιπολίτευση. «Η Ελλάδα πρώτη φορά έχει τόσους ισχυρούς υποστηρικτές», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «εύχομαι και ελπίζω την ίδια στάση να επιδείξει στο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας».

Όμως ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σε άλλο κλίμα: «δεν λέτε την αλήθεια ότι για πρώτη φορά μπαίνει το θέμα στην ατζέντα του Eurogroup. Η υπόσχεση για την μείωση του χρέους υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012 και εσείς την αγοράζεστε πολύ ακριβά, με 8 δις μέτρα», ισχυρίσθηκε εγκλωβιζόμενος στην υποστήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά. «Σας κάλεσα να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια. Όμως επιμένετε σε μία μίζερη αντιπολίτευση, σε μία αντιπολιτευτική τακτική μίζερης ρητορείας. Δεν αξίζει αυτό στο κόμμα σας», του επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η χώρα έχει μία δυνατότητα να βγει από την κρίση: να φύγει από τον φαύλο δημοσιονομικό κύκλο, να ξεκινήσει να παράγει. Αυτό προϋποθέτει μία λύση για το χρέος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόσχεση για το χρέος που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 αντιδιαστέλλοντας την στάση που κράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά με την στάση της σημερινής κυβέρνησης. «Πήρατε μία υπόσχεση το 2012. Γιατί δεν την αξιοποιήσατε; Γιατί έβγαινε τότε ο Σαμαράς και έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ακύρωνε την υπόσχεση που είχε λάβει; Γι' αυτό η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε ποτέ», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η ΝΔ ζητά εκλογές, όπως είναι δικαίωμά της, αλλά χωρίς εναλλακτική πρόταση, τότε ο λόγος μπορεί να γίνει αντιληπτός, προσθέτοντας στην συνέχεια ότι "ζητάτε εκλογές όχι για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μάλλον ο καημός σας είναι να σωθούν οι φίλοι σας 'που έχουν διώξεις', κάποιοι εκδότες και καναλάρχες που αγωνιούν όχι για την χώρα, αλλά γιατί καταστρέφεται το σύστημα διαπλοκής".

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή είπε ακόμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι "κινδυνεύετε να κάνετε την ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας".

«Με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους για 13η φορά. Αυτό υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την εγκάλεσε λέγοντας «η αγωνία σας είναι αυτή: ότι οι κύριες συντάξεις δεν μειώνονται ούτε κατά ένα ευρώ».

Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό, ενώ μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου