Ανοίγει ο δρόμος για την υποδόση των 7,5 δις € - Συμφωνία στα «ανοιχτά» θέματα

Την βεβαιότητα ότι η εκταμίευση της δόσης είναι «πολύ κοντά», εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.... 

 

ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκι
Κοινό τόπο στα εκκρεμή ζητήματα βρήκαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κυβέρνηση και δανειστές, με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ ευρώ θα γίνει στις 13 Ιουνίου.

«Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης» επισήμανε, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας πως, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Την βεβαιότητα ότι η εκταμίευση της δόσης είναι «πολύ κοντά», εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.
«Υπάρχει ένα πλαίσιο – ένας οδικό χάρτης – στον οποίο έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Εναπόκειται στην Ελλάδα η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και η εφαρμογή όλων των αναγκαίων δράσεων για την απελευθέρωση της δεύτερη δόσης».

Οι δανειστές συμφώνησαν να μην επιστραφεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2016, το ΕΚΑΣ και να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ.

‘Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, ενώ συμφωνία επιτεύχθηκε και για τις μεταβατικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού.

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα».

Την εκτίμηση ότι έχει «κλείσει» το 99% των εκκρεμοτήτων, σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, χωρίς περαιτέρω σημαντικές καθυστερήσεις και απέδωσε τις πρόσφατες ολιγωρίες στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος.

Μάλιστα, ενδέχεται για το ζήτημα των κόκκινων δανείων να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Τετάρτη και Πέμπτη θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου