Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης BREXIT και ισπανικές εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Ε.Ε., ΣΥΡΙΖΑ,

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με topontiki.gr, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι "δεν είναι καλές οι συνέπειες του Brexit "καθώς" χαλάει λίγο το αφήγημα της αξιολόγησης", της ρύθμισης του χρέους κλπ...



Με το βλέμμα σε Βρετανία και Ισπανία ξεκινάει η εβδομάδα για την κυβέρνηση: η αποτίμηση για τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία συνεχίζονται ενώ το θέμα της Βρετανίας είναι το μενου της Συνόδου Κορυφής (Τρίτη – Τετάρτη) η οποία συνέρχεται χωρίς τη συμμετοχή του βρετανού πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα οι ελπίδες της κυβέρνησης για αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη διαψεύστηκαν στην περίπτωση των ισπανικών εκλογών, αφού οι «σύντροφοι» Podemos ήρθαν τελικά τρίτοι, πίσω από τους Σοσιαλιστές και όχι δεύτεροι τουλάχιστον όπως αναμενόταν.

Την κυβέρνηση φαίνεται να «καίει» το θέμα του Brexit, αλλά και των χειρισμών που θα επιλέξει σχετικώς η ευρωπαϊκή ηγεσία, καθώς υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση πόνταρε σε κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

«Ζημιά» βλέπει ο Τσακαλώτος


Το θέμα απασχόλησε την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διατυπώνει απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι "δεν είναι καλές οι συνέπειες του Brexit" καθώς "χαλάει λίγο το αφήγημα της αξιολόγησης", της ρύθμισης του χρέους κλπ. Πρόσθεσε δε πως "θα έχουμε ζημία, θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, αλλά θα έχουμε ζημιά". Επίσης, ανέφερε ότι το Brexit δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες στην ευρωπαϊκή οικονομία και υπ’αυτή την έννοια εκτίμησε ότι διάφοροι κύκλοι θα συνεχίσουν να συντηρούν και το θέμα του Grexit. Επομένως, συνολικά το Brexit συνιστά παράγοντα ανησυχίας για την ελληνική οικονομία και πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι συνέπειες.

Πέρα, ωστόσο, από την οικονομική προσέγγιση η ηγεσία βλέπει στο Brexit μια «ευκαιρία» για αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων. Με αυτό το πνεύμα τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το Σάββατο, σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι «στην Ευρώπη υπάρχουν 2 λύσεις. Ή η δεξιά και η Ακροδεξιά που διχάζει ή η Αριστερά που ενώνει». Ωστόσο, αυτή η προσδοκία δεν επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση των ισπανικών εκλογών χθες.


Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής ως προς το πώς διαμορφώνεται το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο από εδώ και πέρα. Προς το παρόν στην κυβέρνηση αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις με βεβαιότητα κι επιτελικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι στο εξής η στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, αν δηλαδή θα χαλαρώσουν ή θα σκληρύνουν τη στάση τους, εν όψει και της επερχόμενης αξιολόγησης με το βαρύ πακέτο των εργασιακών. Στάση αναμονής τηρούν και για το πώς θα διαβάσει τις εξελίξεις και θα αντιδράσει σε αυτές και το ΔΝΤ σε σχέση με την παραμονή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Διαμάχη» για την ιδιοκτησία


Ωστόσο, ένα άλλο κομβικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βαθμός «ιδιοκτησίας» του προγράμματος αλλά και ο βαθμός ελευθερίας από αυτό.

Αυτός που έθεσε το ζήτημα της ανάγκης διεκδίκησης βαθμών ελευθερίας από το μνημόνιο στην άσκηση πολιτικής, ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο είπε πρέπει να ξέρουμε σε ποια πεδία διεκδικούμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, πρέπει να ξέρουμε τι ζητάμε.

Η αναφορά αυτή συνδέεται με την δυσφορία της ομάδας των 53 της οποίας θεωρείται ότι ηγείται ο υπουργός Οικονομικών και η οποία ζήτησε (και με «τροπολογία» στο κείμενο θέσεων) να αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάληψη ιδιοκτησίας του προγράμματος που επιτακτικά ζητούν οι δανειστές, καθώς «πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μνημόνιο». Σε αυτό απάντησε από το βήμα τη συνεδρίασης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος επιχείρησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι «είναι λάθος ερώτημα αν υιοθετούμε το πρόγραμμα ή όχι. Το θέμα είναι αν καλώς ή κακώς φθάσαμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Και η απάντηση είναι πως καλώς το κάναμε γιατί καταφέραμε και προστατέψαμε τα χαμηλά εισοδήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου