Παναναγιώτης Λιαργκόβας: «Δεν φτάνει η αξιολόγηση για να αλλάξουμε σελίδα!»

Γλιτώσαμε τα χειρότερα καθώς αποφύγαμε τα αχαρτογράφητα νερά αλλά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν αποτελεί αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα υποστηρίζει ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.



Στην συνέντευξή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Liberal.gr, ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο Δημόσιο ενώ εξακολουθεί να βλέπει ως ιδανική λύση τη διαγραφή του χρέους εκτιμώντας πως η «διευθέτηση» που αποφασίστηκε θα έχει νόημα μόνο αν συνοδευτεί από χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.


Ακολουθεί η συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

 

Βασίληs Γεώργας: Κύριε Λιαργκόβα, τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η οικονομία μας μετά την ολοκλήρωση αυτού του παρατεταμένου κύκλου διαπραγματεύσεων; Διαμορφώνονται κατά την άποψή σας οι προϋποθέσεις για να πάμε ένα βήμα μπροστά ή ακόμη και να γυρίσουμε σελίδα;

Παναγιώτης Λιαργκόβας: Η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης δεν αποτελεί τη βάση για την αλλαγή σελίδας, όπως λέτε. Είναι όμως ένα βήμα προκείμενου να ξεφύγει η χώρα από κινδύνους ορατούς. Κινδύνους που θα είχαν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία, στη χώρα, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Θα βρισκόμασταν όπως λέγεται χαρακτηριστικά σε "αχαρτογράφητα νερά". Είναι βέβαιο πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει κάπου. Άλλωστε γι αυτό και η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θέτουν θέμα ώθησης του κυβερνητικού έργου.

Πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη για δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης. Η καθυστέρηση σίγουρα δεν έχει ωφελήσει. Όμως, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν υπάρχουν αποφάσεις που μπορεί να λάβει κάποιος από τη μια στιγμή στην άλλη όταν πρόκειται για έναν ολόκληρο λαό.Πάντως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι με την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και την εφαρμογή της δέσμευσης της Κυβέρνησης για απόδοση οφειλόμενων σε ιδιώτες θα κινηθεί χρήμα στην αγορά. Και αυτό είναι σημαντικό.

Βασίληs Γεώργας: Πως κρίνετε τη συμφωνία που επετεύχθη για το χρέος; Οι απόψεις είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε εκείνες ότι οι δανειστές πέταξαν το τενεκεδάκι λίγο πιο μακριά αποφεύγοντας να δώσουν αποτελεσματικές και μετρήσιμες λύσεις και σε εκείνες που υποστηρίζουν ότι για την ώρα ο οδικός χάρτης είναι αρκετός για να επανακάμψει η εμπιστοσύνη. Σας ρωτώ υπό το πρίσμα της δικής σας θέσης πως αυτό που χρειάζεται είναι ονομαστικό κούρεμα και όχι μόνο "διευθέτηση".

Παναγιώτης Λιαργκόβας: Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θεωρώ τη διευθέτηση του χρέους αμελητέα υπόθεση. Αντιθέτως. Πιστεύω ότι ακόμη και αυτή η λύση μπορεί να συνεργήσει ώστε η οικονομία να ανασάνει. Αν αυτή η "διευθέτηση" συνοδευθεί και από μείωση του ποσοστού επί του πλεονάσματος που απαιτούν οι θεσμοί, με εξαίρεση το ΔΝΤ, τότε δεν θα πρόκειται για μια άνευ ουσίας κίνηση. Βέβαια εξακολουθώ να θεωρώ πώς ένα κούρεμα του χρέους θα αποτελούσε την ιδανική λύση. Ειδικά μετά από 7 χρόνια κρίσης. Ειδικά μετά από αυτά που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Όμως, επαναλαμβάνω και ο οδικός χάρτης που καταρτίσθηκε δεν είναι αμελητέα υπόθεση. Όπως και να έχει όλα θα κριθούν στην πορεία.

Βασίληs Γεώργας: Κατά τη γνώμη σας το νέο πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα μπορεί να "πετύχει"; Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το πως θα είναι η κατάσταση από το 2018 και μετά; Θα αξίζει για έναν νέο άνθρωπο να μείνει και να δημιουργήσει στη χώρα του;

Παναγιώτης Λιαργκόβας:  Κακά τα ψέματα. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι φόροι στους φόρους και τα μέτρα που λαμβάνονται μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδος. Πιστεύω όμως ότι και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, λαμβάνουν μέτρα και υιοθετούν προγράμματα με ένα σκεπτικό. Ποιο είναι αυτό; να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να μειώσουν τις δαπάνες και να δημιουργήσουν νέο πλούτο, ώστε στην πορεία να διεκδικήσουν και βάσει των συμφωνιών να πετύχουν ελαφρύνσεις. Και να σας πω την αλήθεια δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τις κυβερνήσεις γι’ αυτό το σκεπτικό. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές ψηφίζουν αυτά τα μέτρα λειτουργώντας σε βάρος των πολιτών. Δεν έχουν λόγο να οργίζουν τους πολίτες. Τη θετική τους γνώμη και ψήφο διεκδικούν.

Τώρα ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας θέλω να διευκρινίσω πως είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να κάνουμε εκτιμήσεις για το 2018. Ως Γραφείο Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχουμε και στην τελευταία έκθεσή μας εκτιμήσει ότι αν κλείσει η αξιολόγηση και αν προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται τότε το κλίμα μπορεί να αλλάξει. Να γυρίσει, όπως λένε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αγορά και οικονομία, ως ένα βαθμό, εξαρτώνται και από το κλίμα. Και να καταλήξω λέγοντας πως ναι, είμαι από αυτούς που θέλουν να μείνουν οι νέοι μας στην Ελλάδα, να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε λαμπρούς νέους επιστήμονες. Ως καθηγητής σας βεβαιώνω γι’ αυτό. Και ως άνθρωπος ως πολίτης δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν θα υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.

Βασίληs Γεώργας: Με τον περιβόητο δημοσιονομικό "κόφτη" η κυβέρνηση βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί στο μέλλον να μειώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες κοινωνικές δαπάνες και να εφεύρει νέους φόρους. Θεωρείται πως υπάρχουν οικονομικά περιθώρια αλλά και περίσσευα κοινωνικής ανοχής για τέτοιου είδους περικοπές και επιβολή πρόσθετών φόρων;

Παναγιώτης Λιαργκόβας: Πιστεύω πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους και άλλες περικοπές. Και για το λόγο αυτό τόνισα πρόσφατα ότι πρέπει αφ’ ενός να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και έχουν μείνει σαφώς πίσω αφ’ ετέρου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο και κάθε είδους παράνομη πράξη που πλήττει την οικονομία. Και αυτό μπορεί να γίνει. Να υπάρξουν νέες μειώσεις, νέοι φόροι, νέες περικοπές δεν είναι λύση. Και δεν είναι λύση που μπορεί να δοθεί από οποιονδήποτε δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του έχει κάνει ήδη τεράστιες θυσίες. Είναι δεδομένο ότι νέοι φόροι και νέα βάρη αντί για ανάπτυξη θα μεγεθύνουν την ύφεση. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Βασίληs Γεώργας: Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι επόμενες αξιολογήσεις δεν θα έχουν να κάνουν με φόρους αλλά με διαρθρωτικά μέτρα. Ποιές είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που θα σας έκαναν να πείτε ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο;

Παναγιώτης Λιαργκόβας:  Να σας πω μια σημαντική με αφορμή και το συνέδριο που διοργάνωσε τον Φεβρουάριο το ΓΠΚΒ και στο οποίο ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Θεωρώ πως αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αλλαγή σελίδας στη χώρα. Όπως και η πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν λύσουμε αυτόν τον Γόρδιο Δεσμό.

Βασίληs Γεώργας: Υπάρχουν καλές και κακές μεταρρυθμίσεις που θα δούμε μπροστά μας; Για παράδειγμα στο τραπέζι της φθινοπωρινής αξιολόγησης βρίσκονται οι αλλαγές στα εργασιακά, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο κ.λ.π. Θέματα τα οποία ήδη προκαλούν μεγάλη αναταραχή σε χώρες όπως η Γαλλία.

Παναγιώτης Λιαργκόβας: Και λογικό είναι. Όταν μιλούμε για αλλαγές στα εργασιακά και για ομαδικές απολύσεις είναι φυσικό να αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Δεν ξέρω αν αυτά αποτελούν μεταρρυθμίσεις. θα τα χαρακτήριζα περισσότερο ως. ..απόνερα μιας κρίσης που έπιασε την Ευρώπη, όπως και όλο τον κόσμο, απροετοίμαστη. Οι μεταρρυθμίσεις κατά τη γνώμη μου έχουν να κάνουν με τη λειτουργία ενός κράτους. Με τη συμβολή του στο επιχειρείν. Με την αρωγή που αυτό προσφέρει για την ανάπτυξη.

Βασίληs Γεώργας: Κινείστε μέσα στη Βουλή. Οι βουλευτές μας έχουν συνειδητοποιήσει που βρισκόμαστε, τι χρειάζεται να κάνουμε ακόμη, και για που πορευόμαστε;

Παναγιώτης Λιαργκόβας: Πιστεύω πως ναι. Επτά χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει που βρισκόμαστε, τι χρειάζεται να κάνουμε και που οδεύουμε. Για να το θέσω λίγο διαφορετικά. Πιστεύω ότι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, ανεξαρτήτως των θέσεων που αποτυπώνουν και για πολιτικούς λόγους, έχουν γνώση της κατάστασης. Και ξέρουν καλά τι αποτελέσματα θα έχουμε αν δεν ληφθούν οι αποφάσεις, αλλά και οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται.
πηγή Liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου