ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: Συνεργασία | Μανουέλ Βαλλς: «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα...» (vid)

Οδικό χάρτη που προβλέπει τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε σειρά τομέων υπέγραψαν οι δυο πρωθυπουργοί σύμφωνα με τον ιστοχώρο euro2day.gr. Ανάγκη να προωθηθούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχίζει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα, υπογράμμισε ο Μανουέλ Βαλλς.  



«Στις δυσκολίες στηρίζουμε ο ένας τον άλλο ακόμα και αν οι απόψεις δεν ταυτίζονται», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου με τον Μανουέλ Βαλλς και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στήριξη.

Μίλησε για μια δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζει η Γαλλία (σ.σ. αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η άνοδος της στάθμης του Σικουάνα), και σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Μ. Βαλλς επέλεξε να μην αναβάλει το ταξίδι.

«Με τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης πέρυσι αποκρούσαμε εκβιασμούς και ακρότητες που έθεταν σε κίνδυνο της Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι επετεύχθη πέρυσι ένας «αξιοπρεπής συμβιβασμός» ο οποίος οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το χρέος, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να γίνουν ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο που εξασφαλίζει σταθερό φορολογικό καθεστώς 12ετιας και γρήγορη προώθηση των επενδύσεων.

Μίλησε για την ανάγκη τομών στη δημόσια διοίκηση για την οποία θα υπάρξει συνεργασία με τη Γαλλία.

Ο «οδικός χάρτης» που υπεγράφη με τη Γαλλία προβλέπεται συνεργασία σε σειρά τομέων, επενδύσεις σε υποδομές και κοινές επενδύσεις σε γειτονικές χώρες.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας συζητήθηκε με τον γάλλο ομολογό του το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (οικονομική, προσφυγική, ασφάλεια). Συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια για μια προοδευτική Ευρώπη η οποία θα είναι αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου (σ.σ.TTIP) χωρίς δίκαιους κανόνες, είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη συμφωνία που προωθείται μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ. Πρέπει να προστατεύσουμε την ονομασία προέλευσης προϊόντων και τους καταναλωτές έναντι των πολυεθνικών.

Η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ευχαρίστησε το Γάλλο πρωθυπουργό για το ότι θα δέχεται 400 πρόσφυγες το μήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση των ροών αλλά και των θανάτων στο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά το κυπριακό σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι δυο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Μανουέλ Βαλλς: Αρχίζει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα


Είχαμε εκτενείς συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και αυτό μας επέτρεψε να αναφερθούμε διεξοδικά για τα θέματα που μας αφορούν.

Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της κυβέρνησης που χρειάστηκε θάρρος για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση.

Πέρυσι η Γαλλία με όλο το βάρος που διαθέτει προσπάθησε να παραμείνουν οι Ελληνες στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, η Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε, τόνισε.

Ξέρουμε ότι η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας θα χορηγηθεί πολύ σύντομα, τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί πολύ σύντομα. Αρχίζει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα, σημείωσε.

«Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», είναι το μήνυμα μου, σημείωσε ο Μ. Βαλλς και ανακοίνωσε ότι ομάδα επιχειρηματιών θα έρθει στη χώρα το φθινόπωρο.

Η συμφωνία οφείλεται στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του, αλλά αναγνωρίζουμε στην κυβέρνηση το ότι μπόρεσε να ηγηθεί αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Για το προσφυγικό ο γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό.

Κοινή μας προτεραιότητα είναι να τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Πρέπει όλοι (ΕΕ, Τουρκία) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Παρότι οι ροές μειώθηκαν είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε προσωπικό που χρειάζεται.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου