Στη Μόσχα ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Ρωσία, Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, Ζ. Κ. Γιούνκερ,

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην αντιφώνηση του, σύμφωνα με το πρεκτορείο ria.ru, δήλωσε ότι θα ήθελε να συζητήσει ειλικρινά μια σειρά ζητήματα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουμε τι να πούμε  ο ένας στον άλλον, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται  να μας ακούσουν», είπε ο Γιούνκερ....



Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, «έχουν τι να πουν ο ένας στον άλλον, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται να μας, ακούσουν».

Ένας από τους πλέον σημαντικούς ξένους επισκέπτες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης (SPIEF-2016), που μίλησαν κατά την έναρξη των εργασιών του, ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλoντ Γιουνκέρ. Η συμμετοχή του στο φόρουμ, ήταν αβέβαιη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η απόφασή του να συμμετάσχει στην διοργάνωση δυσαρέστησε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως άλλωστε αναμένονταν, επικεντρώθηκε στην παρούσα κατάσταση των σχέσεων της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις προοπτικές αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας, ότι αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική.

«Για την Ε.Ε και τη Ρωσία το τίμημα του διχασμού θα είναι πολύ μεγάλο», υπογράμμισε. Επισήμανε δε, ότι, ο διάλογος αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας —Ε.Ε., πρέπει να αρχίσει από την συζήτηση για τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη υλοποίηση των συμφωνιών, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αυτός είναι μοναδικός τρόπος για να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε μια σειρά προβλήματα, όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διευθέτηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η διένεξη στη Συρία.

Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο του φόρουμ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος καλωσορίζοντας τον, δήλωσε την πρόθεση του να συζητήσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην αντιφώνηση του, δήλωσε ότι θα ήθελε να συζητήσει ειλικρινά μια σειρά ζητήματα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουμε τι να πούμε ο ένας στον άλλον, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται να μας ακούσουν», είπε ο Γιούνκερ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε Βλαντιμίρ Τσιζόφ, μιλώντας στη συνέχεια επεσήμανε, ότι, το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ παρευρίσκεται στο φόρουμ (SPIEF-2016) όπως και οι επαφές του με τον Πούτιν, είναι ένα βήμα μπροστά στην πορεία της επιστροφής των σχέσεων στην κανονική κατάσταση.

«Αυτό καθ' εαυτό το γεγονός της άφιξης του, η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας και η ομιλία του στο φόρουμ, είναι ένα σημάδι (για την Μόσχα)…Δεν θα το αποκαλούσα τομή, γιατί κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν υπερβολή, όμως είναι ένα συγκεκριμένο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την επιστροφή των σχέσεων μας στην ‘κανονικότητα'. Αυτό θα αποτελέσει, ενδεχομένως, όπως αρέσκονται πολλοί να λένε στην Δύση, μια νέα ‘‘κανονικότητα'', που δεν θα μοιάζει εντελώς με εκείνη, η οποία υπήρχε στο παρελθόν, αλλά ίσως να είναι καλύτερη, πιο πραγματιστική και σε μεγάλο βαθμό θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα των δύο πλευρών», δήλωσε ο Γιούνκερ.
πηγή: www.ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου