Στις Βρυξέλλες για το Brexit o Αλ.Τσίπρας, σειρά επαφών

ΕΛΛΑΔΑ, Ε.Ε., Brexit,

Ο έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σχολίασε μέσω Twitter πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον»....



Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, που συγκλήθηκε μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρωί της Τρίτης ο Αλ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με την πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, αλλά και με τους συμπροέδρους, Ρεμπέκα Χαρμς και Φιλίπ Λάμπερτς, και την αντιπρόεδρο, Σκα Κέλερ, της Ομάδας Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Κατά την ανταλλαγή απόψεων επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση των δύο ανδρών πως το μήνυμα που πρέπει να πάρει η ΕΕ, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μ. Σουλτς τόνισε πως η Μεγάλη Βρετανία αφού πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ, πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, καθώς όσο δεν το κάνει, επωφελείται από το διπλό αυτό παιχνίδι.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σχολίασε μέσω Twitter πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον».

Στην ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών ως απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό επικεντρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, συζητήθηκε ο ρόλος της Αριστεράς στην προώθηση της ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους στη μετά Brexit ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την συμπρόεδρο και την αντιπρόεδρο των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς και Σκα Κέλερ, τονίστηκε επίσης η ανάγκη στενότερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον.


O Αλ. Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή.

Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (σ.σ. όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
 
14:15 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

16:00-16:45 Αφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

17:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

17:45-22:00 Εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τετάρτη

10:15-10:45 Αφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
11:00-13:30 Δεύτερη σύνοδος εργασιών - Ατυπη σύνοδος κορυφής των 27 κρατών μελών

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου