ΡΩΣIΑ: 12η Ιουνίου Ημέρα της Ανεξαρτησίας!

ΡΩΣΙΑ, Ημέρα της Ανεξαρτησίας,

ΣΗΜΕΡΑ, 12 Ιουνίου, στη Ρωσική Ομοσπονδία εορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, μια εθνική εορτή που έχει θεσμοθετηθεί σχετικά πρόσφατα...



Η εορτή αυτή έχει ως αφετηρία της το 1990, όταν, ακόμη επί ΕΣΣΔ, το πρώτο συνέδριο των Λαϊκών Αντιπροσώπων της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΡΣΟΣΔ) ψήφισε την Διακήρυξη περί της κυριαρχίας του κράτους της Ρωσίας. Η Διακήρυξη προέτασσε την υπεροχή του Συντάγματος της Ρωσίας και της νομοθεσίας της, επισημαίνοντας ότι από τώρα και στο εξής, η επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν την κρατική και δημόσια ζωή στην ΡΣΟΣΔ, θα γίνεται απολύτως βάσει του Ρωσικού Συντάγματος.

Η Διακήρυξη κατοχύρωνε επίσης την ισονομία για όλους τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα και τους δημόσιους οργανισμούς, την αρχή του διαχωρισμού της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, την αναγκαιότητα της ουσιαστικής διεύρυνσης των δικαιωμάτων των αυτόνομων δημοκρατιών, περιφερειών, επαρχιών, ακριτικών περιοχών, της ΡΣΟΣΔ.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1992, το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε να ορίσει την ημέρα κατά την οποία ψηφίσθηκε η Διακήρυξη περί της κρατικής κυριαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως ημέρα εορτής και ως αργία. Το 1994, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε επισήμως ως εθνική εορτή της Ρωσίας.


Δεδομένου ότι η Διακήρυξη υπεγράφη σε συνθήκες, όταν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η μια μετά την άλλη διακήρυσσαν την ανεξαρτησία τους, στη Ρωσία η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε ανεπισήμως ως «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», παρότι ελάχιστοι Ρώσοι είχαν πάρει τότε στα σοβαρά την ονομασία και την σημασία της εορτής.

Ως εκ τούτου, από το 1998, μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν προς το έθνος, το οποίο μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η ημέρα που ψηφίστηκε η Διακήρυξη περί κρατικής κυριαρχία, ονομάζεται η Ημέρα της Ρωσίας.

Στο διάγγελμα του, ο Μπόρις Γιέλτσιν, είχε πει τα εξής: «Η ημέρα της 12ης Ιουνίου δικαιωματικά είναι εθνική εορτή. Όμως εγώ, ως πρόεδρος θα ήθελα, ο κάθε ρώσος να την βλέπει ως ξεχωριστή μέρα. Όχι σαν μέρα που ψηφίστηκε ένα σημαντικό έγγραφο, που όμως δεν αγγίζει την ζωή του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αλλά σαν μια μέρα που είναι κοινή για όλους μας. Σαν μέρα της χώρας μας, της Ρωσίας…Προτείνω να ονομάσουμε, τη δική μας κύρια γιορτή, την εθνική εορτή, Ημέρα της Ρωσίας».


Το 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος Κώδικας Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η 12η Ιούνη έγινε επίσημα, Ημέρα της Ρωσίας, και έκτοτε εορτάζεται με την διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων. Το 2003, οι κύριες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Κόκκινη Πλατεία.

Η Ημέρα της Ρωσίας παραδοσιακά εορτάζεται παντού: στις μεγάλες πόλεις οι πολίτες συμμετέχουν σε παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις, παρακολουθούν συναυλίες, οι οποίες τελειώνουν μ' ένα show εντυπωσιακών και πολύχρωμων πυροτεχνημάτων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όλες δημοσκοπήσεις, περίπου το 30% των Ρώσων εξακολουθεί λαθεμένα να θεωρεί την ημερομηνία αυτή, ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
επιμέλεια της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου