O Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε., για το νέο «Αναπτυξιακό νόμο»

ΛΑΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Γιάννης Τόλιος,

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους Πολιτικής Γραμματείας ΛΑΕ και υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής, για το νέο «αναπτυξιακό νόμο»...



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατάθεσε στη Βουλή το νέο «αναπτυξιακό νόμο» σε μια προσπάθεια να ξεφύγει «επικοινωνιακά» από τα αδιέξοδα της «αξιολόγησης» η οποία μοιάζει περισσότερο με «μαρτύριο της σταγόνας» από τα ανεξάντλητα «προαπαιτούμενα» που επιβάλλουν με αλαζονεία τα υπερεθνικά της αφεντικά. Προσποιείται ότι η χώρα αφήνει πίσω της τις κακές αναμνήσεις των Μνημονίων και ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος της ανάπτυξης, την οποία ο κ.Τσίπρας προσπάθησε να ντύσει με κοινωνικό όραμα μιλώντας τάχα για «δίκαιη ανάπτυξη».!

Ωστόσο ….«άνθρακας ο θησαυρός». Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν πρόκειται να θέσει τη χώρα σε τροχιά της ανάκαμψης, διότι αναπαραγάγει όλες τις κακοδαιμονίες των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων 2004 και 2011, με τις μεγάλες «ουρές» απραγματοποίητων επενδυτικών σχεδίων, ενώ το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων την επόμενη 7ετίας θα φθάσει μόλις 11 δις, από τα οποία 3,6 δις θα αποτελούν φοροαπαλλαγές και δωρεάν επιχορηγήσεις σε «κρατικοδίαιτους καπιταλιστές» με προσδοκία να δημιουργηθούν 15.000 θέσεων εργασίας.! Δηλαδή 2.000 κατ’ έτος σε μια «θάλασσα» 1.750.000 ανέργων.!!

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε την αξιοπιστία του νέου …«successstory», αρκεί να υπολογίσουμε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τα υφεσιακά μέτρα των 9 δις του νέου Μνημονίου ως το 2018, την εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων (απώλεια 50.000 θέσεων από απολύσεις και κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων), καθώς και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν σε μείωση θέσεων εργασίας (5.000 θα χαθούν στις τράπεζες μετά την παράδοση τους σε ξένα funds). Ακόμα και στην πιο ευνοϊκή εκδοχή, η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αναιμική και ουσιαστικά «άνεργη» (jobless).

Για τη ΛΑΕ η απάντηση στην καταβύθιση της οικονομίας, την παραγωγική παρακμή και την υψηλή ανεργία, είναι η εφαρμογή «σχεδίου» παραγωγικού και οικολογικού μετασχηματισμού, με κλαδικές πολιτικές και ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) με κονδύλια από την αναστολή πληρωμής του χρέους, τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και στήριξη της ανάπτυξης, το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και παροχή ρευστότητας στην οικονομία, την κατάργηση της λιτότητας και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μισθών-συντάξεων και την αύξηση κοινωνικών κονδυλίων, για τόνωση της συνολικής ζήτησης και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό το ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο «σχέδιο» δεν μπορεί να το προωθήσει μια κυβέρνηση υποταγμένη στις υπερεθνικές ελίτ Βρυξελών και Βερολίνου και όμηρη του δόγματος «πάση θυσία» στην ευρωζώνη, αλλά αποτελεί έργο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθεται στη λιτότητα και τα Μνημόνια, έχοντας πρωταρχικό στόχο την ανατροπή τους. Η «Λαϊκή Ενότητα» θα κάνει στο μέτρο του δυνατού, ότι μπορεί για να ανοίξει ο δρόμος μιας αληθινά ελπιδοφόρας προοπτικής για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου