Πανορθόδοξη Σύνοδος Κρήτης: Συνεχίζονται οι αφίξεις ιεραρχών με μεγάλη απούσα την Ρωσική Εκκλησία (vid)

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, Πανορθόδοξη Σύνοδος Κρήτης, Ρωσική Εκκλησία,
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες....

Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κρήτη
Στα Χανιά αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στις 9 το βράδυ θα παραθέσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προκαθήμενων των εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της Συνόδου στην Κρήτη, κατέφθασαν χθες ο αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστίσλαβ, o πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σήμερα, αναμένονται ο πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάβα, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καθώς και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.


Χθες το βράδυ, στο Τσατσαρωνάκειο Ίδρυμα Κισάμου η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου — Σελίνου και οι τοπικές Αρχές παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και των ιεραρχών που βρίσκονται στο νησί.

O Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες.

Η Ρωσική Εκκλησία απούσα από την Πανορθόδοξη Σύνοδο


Το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε προς ολίγων ημερών, στις 13 Ιουνίου, τρεις μόλις ημέρες προ της ενάρξεως των εργασιών της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου (17 με 27 Ιουνίου) ότι μετά από ενδελεχή εξέταση και πόνο ψυχής «δεν θα μετάσχει των εργασιών της Συνόδου της Κρήτης»... 


Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Μόσχας
Η ανακοίνωση επικαλείτο ως «βασικό όρο και προϋπόθεση από την εποχή των Προσυνοδικών διαλόγων  το 1961 μέχρι την τελευταία Σύναξη των προκαθημένων τον Ιανουάριο  του 2016 στο Σαμπεζύ της Γενεύης, ήταν και παραμένει ο αμετάβλητος και αμετάθετος όρος η συναίνεση και η ομοφωνία». Κατόπιν τούτων, συνεχίζει στην ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Μόσχας ότι «η Ρωσική Εκκλησία εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους που οι αδελφές Εκκλησίες της Αντιόχειας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας αποφάσισαν να μην μετάσχουν των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου, καθώς δεν  μπόρεσαν να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που τις οδήγησαν σε αυτή τους την απόφαση. Η Ρωσική Εκκλησία  δεν θα μετάσχει της Μεγάλης Πανορθόδοξης  Συνόδου.» 

Το Πατριαρχείο Μόσχας όμως προχωρά ένα βήμα πιο πέρα καλώντας όλους τους Προκαθημένους των 14 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να αναλάβουν  τις ευθύνες τους ο κάθε ένας και η κάθε Εκκλησία. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως αν τελικά προχωρήσουν σε Σύνοδο – με την απουσία αυτών των Εκκλησιών ( σ.σ. Αντιόχειας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Σερβίας, και Ρωσίας)  χωρίς την Ευχαριστιακή και Μυστηριακή  ενότητα  τότε θα  έχει επέλθει ένα καίριο χτύπημα στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Στην ίδια ανακοίνωση το Πατριαρχείο Μόσχας  αφού καλεί σε περίσκεψη, και προσευχή όλους τους Ορθοδόξους Πιστούς υπέρ της Ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τονίζει πως η Εκκλησία δεν αντέχει άλλες πληγές στο Σώμα Της.

Το Πατριαρχείο Μόσχας καλεί όλους να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος, κατά την διαδικασία της πολύχρονης προετοιμασίας ώστε στο εγγύς μέλλον στο όνομα της ενότητας και με συναίνεση και αδελφοσύνη, να προχωρήσουν σε μια πράγματι Πανορθόδοξη  Μεγάλη Σύνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου