Νίκος Χουντής: «Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΕΕ έχει αλλοιώσει την ίδια την έννοια της εκπαίδευσης» (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΛΑΕ, Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ, ΕΚΠΑΔΕΥΣΗ
«Για τους νέους το μέλλον δεν μπορεί να είναι η ημιμάθεια, η ανεργία, η μερική απασχόληση και η μετανάστευση», ομιλία του ευρωβπυλευτή της ΛΑ.Ε., Νίκου Χουντή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την «Ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης».... 
 

«Η στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης» είναι στην ουσία συνεργασία στην αποδιάρθρωση στην υποβάθμιση και στον κατακερματισμό της εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Είναι συνεργασία για την εμπορευματοποίηση της γνώσης και την ιδιωτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Είναι μηχανισμός αναπαραγωγής του στρεβλού προτύπου της απλήρωτης και επισφαλούς εργασίας χωρίς δικαιώματα. 

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη έχει αλλοιώσει την ίδια την έννοια της εκπαίδευσης. Αντί να προάγει την ολοκληρωμένη γνώση, δημιουργεί «αποστειρωμένα τεμάχια» γνώσεων έτοιμα για συναρμολόγηση ανάλογα με τις εκάστοτε επιταγές της αγοράς και των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων. 
 

Την όλη κατάσταση επιδεινώνουν και οι πολιτικές της λιτότητας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής, η παιδεία έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα. 

Η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση απαξιώνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και σε συνδυασμό με την από-επένδυση, οδηγούν σε υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, μέχρι και 40% στους νέους, με αποτέλεσμα την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αύξηση της διαρροής των «εγκεφάλων».

Αν θέλουμε μια παιδεία υψηλού επιπέδου, όπως αξίζει στη νεολαία μας, η στρατηγική της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την εκπαίδευση πρέπει να αλλάξει ριζικά. 

Για τους νέους της Ευρώπης το μέλλον δεν μπορεί να είναι η ημιμάθεια, η ανεργία, η μερική απασχόληση, η επισφαλής εργασία και η μετανάστευση.
Η παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, οφείλουμε να τη διαφυλάττουμε ενισχύοντας το δημόσιο δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου