Κύπρος: 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή

«Σαράντα δύο χρόνια χωρίς η λήθη να αντικαθιστά τη μνήμη. Μια μαύρη μέρα οπωσδήποτε για την πατρίδα μας, μια μέρα που σημαδεύτηκε από την προδοσία της χούντας και την εισβολή της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας....Συμπληρώθηκαν σήμερα 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 στη Κύπρο. Όπως κάθε χρόνο στις 5:30 ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο υπενθυμίζοντας με τον φρικτό ήχο τους την στιγμή που τα αποβατικά σκάφη της Τουρκίας προσέγγισαν τις ακτές της Κερύνειας.

Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου πραγματοποιούνται μνημόσυνα για τους πεσόντες και εκδηλώσεις μνήμης ενώ στις κατεχόμενες περιοχές εορταστικές εκδηλώσεις και στρατιωτική παρέλαση.

Λόγω του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία οι φετινές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα είναι υποβαθμισμένες και έχουν ακυρωθεί οι συναυλίες και τα πανηγύρια ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα δώσει την καθιερωμένη δεξίωση. Επίσης στη παρέλαση δεν λαμβάνουν μέρος άρματα μάχης και αεροπορία.

Στις εκδηλώσεις μνήμης στις ελεύθερες περιοχές την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. Το βράδυ οργανώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες που έγινε το πρωί ανέφερε πως υποχρέωση όλων σήμερα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τις ζωές τους, ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, να απαντήσουμε, σαν τιμή, με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας.

«Σαράντα δύο χρόνια χωρίς η λήθη να αντικαθιστά τη μνήμη. Μια μαύρη μέρα οπωσδήποτε για την πατρίδα μας, μια μέρα που σημαδεύτηκε από την προδοσία της χούντας και την εισβολή της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε προσκλητήριο πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκική εισβολή,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.