Τα μηνύματα των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Με μηνύματα στα οποία αποτίουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και δίνοντας το δικό τους στίγμα, τίμησαν τα ελληνικά κόμματα την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας...

 
 
Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα, 42 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ "για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας."

«Τιμούμε τους χιλιάδες ανθρώπους που πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις, που αγωνίστηκαν, φυλακιστήκαν, βασανίστηκαν, έχασαν τη ζωή τους. Η φλόγα της ιστορικής μνήμης οφείλει να παραμένει άσβεστη για όσους και όσες επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της υπεράσπισης αξιών όπως η δημοκρατία, η εθνική ανεξαρτησία, η κοινωνική πρόοδος» συνεχίζει.

«Μια τέτοια επέτειος έχει νόημα μόνο εφόσον θυμόμαστε, τιμούμε και εμπνεόμαστε από το παράδειγμα εκείνων των ανθρώπων. Και ο καλύτερος τρόπος να τους τιμήσουμε, είναι η υπόσχεση ότι οι πολύτιμες αγωνιστικές παρακαταθήκες που άφησαν, κληροδοτούνται σε γενιές που εμπνέονται από τα ίδια ιδανικά» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Σήμερα, μπορεί η δημοκρατία στον τόπο μας να μην κινδυνεύει από τις ερπύστριες. Κινδυνεύει, όμως, να χάσει το σφρίγος της από την αποπολιτικοποίηση, την ιδιώτευση, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά. Αντίπαλός της είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, του μίσους για τη διαφορετικότητα. Οι σημερινοί αγώνες του λαού οφείλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία, να προασπίσουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η πάλη για ένα καλύτερο μέλλον δεν πρέπει να σταματά ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία - πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος. Χρειάστηκαν η πολιτική γενναιότητα, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ενός ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ταυτόχρονα η πολιτική ωριμότητα ενός λαού για να επιτευχθεί ομαλά αυτή η μετάβαση», σημειώνει στο μήνυμά του για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει ότι τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά έχει ανάγκη και τώρα η Ελληνική Δημοκρατία: σοβαρότητα, αξιοπιστία, αλήθεια, ότι δεν συμβαίνει δυστυχώς σήμερα η ηγεσία της χώρας να κινείται πάνω από μικροκομματικές λογικές, καιροσκοπισμούς και λαϊκισμό και ότι η χώρα πρέπει να τελειώνει οριστικά με αυτές τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες εξουσίας.

Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά
 
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στο δικό της μήνυμα υπογραμμίζει ότι «42 χρόνια πριν, η ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα, στηρίχθηκε στην ενότητα του λαού και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μακριά από διχασμούς και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα. Αυτή την ομοψυχία και Εθνική Συνεννόηση, χρειαζόμαστε όσο ποτέ σήμερα».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μπορούμε να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν μπορεί μόνος του».

Το μήνυμα του Κ.Κ.Ε.
 
«Η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, κάτω από την αναπτυσσόμενη πάλη και κατακραυγή του λαού, εξέφραζε το συμβιβασμό ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, με την παρέμβαση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών, για να προληφθούν δύσκολα ελεγχόμενες αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα, καθώς και για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας του Κυπριακού» αναφέρει στη δική του ανακοίνωση για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει, επίσης ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία απέδειξαν ότι οι ανοιχτά δικτατορικές μορφές άσκησης της αστικής εξουσίας, δεν είναι κάτι που ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Οι ενδοαστικές αντιθέσεις, σε συνδυασμό με τους διεθνείς ανταγωνισμούς, που οξύνονται στην περιοχή κι άλλους παράγοντες, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι ο λαός να αναπτύξει τη δική του αυτοτελή, μαζική δράση, να διεκδικεί σε κάθε καμπή και στιγμή τη δική του λύση, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες. Προστίθεται επίσης ότι το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην καταστολή της ταξικής πάλης, του εργατικού κινήματος και από αυτήν τη σκοπιά διεκδικεί δικαιώματα και ελευθερίες, όσο είναι δυνατό αυτό μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, ότι αντιπαλεύει τη φασιστική Χρυσή Αυγή, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και τον αντικομμουνισμό κάθε απόχρωσης. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει το χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, που δε μπορεί να διορθωθεί αλλά να ανατραπεί.

 Το ΠΟΤΑΜΙ
 
Το Ποτάμι τονίζει ότι το πρώτο καθήκον είναι να μην ξεχάσει κανείς όσους αγωνίστηκαν απέναντι στη Χούντα αλλά και ότι «η Χούντα έπεσε και λόγω μιας εθνικής καταστροφής που έχει αφήσει ανοιχτές πληγές. Να μην ξεχνάμε ότι τα σαράντα δύο χρόνια που πέρασαν από το 1974 είναι η ομαλότερη περίοδος που έζησαν οι Έλληνες. Δεν είναι μικρό πράγμα, δεν ήταν ποτέ αυτονόητο».

Και συνεχίζει: «Όπως δεν είναι αυτονόητη και η Δημοκρατία. Οι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός είναι ισχυροί αλλά χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να μείνουν όρθιοι. Γιατί Δημοκρατία σημαίνει ουσιαστική κοινωνική ισότητα. Σημαίνει δουλειές για όλους. Σημαίνει ουσιαστική παιδεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Σημαίνει Δικαιοσύνη. Σημαίνει ασφάλεια. Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλούς αγώνες για να ενισχύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τη Δημοκρατία μας». 
 
Το μήνυμα του Βασίλη Λεβέντη

Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο. Όπως είπε, επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι, είναι όλοι στα κάγκελα και υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων αναχωρεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση» σημείωσε.

Είπε ότι η Βουλή στάθηκε ανώριμη να ψηφίσει την απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι πολλοί ακόμη δεν πιστεύουν στην ισοτιμία της ψήφου και στις δημοκρατικές διαδικασίες, και κατέληξε λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό όσοι δεν ψηφίσαν την απλή αναλογική. 
 
Το μήνυμα των ΑΝ.ΕΛ.
 
«Η 24η Ιουλίου του 1974 σήμανε το τέλος ενός σκοτεινού κεφαλαίου που άφηνε πίσω του δυστυχώς την ανεπούλωτη τραγωδία της Κύπρου και σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου με ελευθερία και πολλές προσδοκίες» σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η 42η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει τη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας της. Το πελατειακό κράτος που δομήθηκε πάνω στις σάπιες ράγες του δικομματισμού και στιγματίστηκε από την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και τη συγκάλυψη των σκανδάλων πνέει τα λοίσθια. Δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», προσθέτει.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας. Είναι η ώρα να ξαναστήσουμε το πολιτικό σκηνικό σε γερά θεμέλια και να αφήσουμε πίσω μας τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την πατρίδα μας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων πενήντα χρόνων, την οποία βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου